Valoració política dels resultats de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 a Lleida

L’assemblea de la Crida per Lleida hem esperat, com no podia ser d’una altra manera, a fer una valoració col·lectiva i compartida i avui volem fer extensiva a tota la ciutadania de Lleida i, en concret, a les més de 2.400 que van confiar el seu vot en el projecte municipalista de l’esquerra rupturista i transformadora de base.

En primer lloc, volem celebrar que després de 40 anys de fals socialisme, l’Ajuntament de Lleida canviï de color polític i ERC hagi aconseguit ser la guanyadora d’aquestes eleccions.

La Crida per Lleida hem estat la clau de volta de la transformació del color de la ciutat i de la fi de 40 anys de fals socialisme. Al llarg d’aquests últims quatre anys hem combinat una oposició activa, ferma i de denúncia amb una oposició constructiva d’un altre model antagònic al del govern i els seus socis.

Des de la Crida per Lleida volem fer un balanç molt positiu de la feina feta la passada legislatura i volem posar en valor haver aconseguit posar al centre del debat temes que fins al moment no hi eren, com la remunicipalització dels serveis públics, la participació real de la ciutadania, la fiscalitat justa per repartir la riquesa i combatre desigualtats, les polítiques feministes, mesures de xoc contra la pobresa i la situació de sensellarisme així com la manca de solució a la problemàtica dels temporers o les propostes d’urbanisme social als barris.

En aquest sentit, els resultats electorals de la Crida per Lleida son decebedors i no són els resultats que esperàvem ni pels quals havíem treballat. Amb un 4,32% (2.434 vots) no hem aconseguit mantenir els dos regidors que vam aconseguir al 2015 amb 8,75% (4.387 vots).

En aquestes eleccions, aspiràvem a ser una força clau per un nou govern independentista i d’esquerres i és evident que no hem complert els nostres objectius. Així doncs, pensem que La Paeria es queda sense la representació d’una formació netament independentista, anticapitalista, feminista i ecologista.

No hem pogut resistir a un context nacional advers marcat pel vot útil, per un retrocés general de les opcions transformadores i per la coincidència temporal amb les eleccions europees i amb els resultats de les eleccions generals, diverses circumstàncies gens favorables per la visibilització d’una opció municipalista com la nostra.

Malgrat sigui imprescindible llegir els resultats electorals a Lleida i al conjunt del país com quelcom molt més enllà de l’àmbit estrictament municipal, des de la Crida per Lleida no podem deixar de fer autocrítica i buscar les eines per poder fer arribar la nostra proposta municipalista, transformadora i d’esquerres a tots els veïns i veïnes de Lleida.

Volem deixar clar al nou govern de la Paeria que tindrem la mà estesa a l’equip de govern per construir la República Catalana i els Països Catalans i el puny tancat contra les privatitzacions dels serveis públics, les polítiques d’igualtat que són pur maquillatge i a la gestió de la misèria. Des del carrer, exercirem una posició activa de fiscalització i tensor del nou govern perquè Lleida faci un gir cap a l’esquerra i aconsegueixi per fi, la ruptura amb el règim del 78.

Avui també volem fer un agraïment especial a totes aquelles que ens heu donat suport durant la campanya: a les que heu participat de les assemblees, a les que heu anat a encartellar i penjar pancartes, a les que ens heu seguit als debats i actes, a les que ens heu fet arribar les vostres propostes a través dels “Efecte Crida”, etc. Som una candidatura de persones que no vivim de la política ni demanem crèdits als bancs, on totes les mans són imprescindibles.

Des de la Crida per Lleida sempre hem defensat que la via institucional, com s’ha demostrat tantes vegades, no era l’única per canviar les coses. En aquest sentit, estem convençudes que el projecte polític de la Unitat Popular segueix sent més necessari que mai. Per això, lluny de replegar-nos i tornar-nos a activar les pròximes eleccions, seguirem la nostra tasca des del carrer i des d’avui mateix fem una crida a organitzar-se des de baix i implicar-se al teixit associatiu i a les diferents lluites i mobilitzacions de la ciutat.

Ara, entre TOTES, toca analitzar el camí recorregut, seguir fent autocrítica, detectar les mancances, treballar per erradicar-les i crear les eines i condicions pel proper embat. Ens trobarem als carrers, enfortint la unitat popular i la Lleida rebel.

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria