Un ple llarg però fructífer

Aquest divendres passat vam tornar a fer un ple maratonià. Quan semblava que no podíem superar les 8 hores del ple anterior, ho vam aconseguir: 13 hores tot just aturades 10 minuts pel pregó de la Festa Major. Massa llarg i dens perquè el ple esdevingui les parets de vidre que volíem a la Paeria. Caldrà pensar-hi i buscar solucions. També a aquells responsables que, per acció o omissió, els interessa una imatge de ple caòtic i carregós.

Volem destacar alguns aspectes del ple que creiem interessants. D’una banda, el nostre “no” als comptes de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), una empresa en coma a la qual la Paeria només ha fet que injectar diners públics sense que s’hagin dut a terme les polítiques socials que li correspondrien.

Vam fer també una crítica a la gestió d’un síndic del segle XIX en una Paeria del segle XXI; un síndic que no ha aparegut en el campament on malvivien temporers i que, per exemple, no ha dit res de la retallada en les beques menjador.

Ens vam abstenir en uns comptes que no són els nostres. Ens preparem per implicar-nos a fons en uns pressupostos que volem carregats socialment i lliures de fundacions opaques i empreses municipals en fallida per mala gestió.

Diverses mocions i propostes a destacar:

1.- Vam denunciar l’entramat de fundacions que pengen de l’Ajuntament, una veritable enginyeria jurídica al servei d’interessos privats.

2.- Ens vam oposar a la cessió gratuïta d’un edifici municipal al parc de Gardeny a una associació empresarial privada. si l’Ajuntament vol cedir un espai públic a una empresa privada que faci un concurs públic obert i s’estableixin els costos exactes a cobrir per cada part.

3.- Vam donar tot el nostre suport, escalf i solidaritat a la granja Pifarré i en defensa dels camins i vies públiques de l’Horta.

4.- Vam presentar una moció per demanar que la Paeria deixi de treballar amb Movistar perquè no respecta les condicions laborals (fent valer el nostre compromís amb la gent de Resistència Movistar). Aquesta moció també incloïa la proposta d’avançar cap l’ús d’energies verdes subministrades per empreses cooperativistes i avançar cap al programari lliure. Vam poder escoltar la veu dels treballadors/es de Movistar en lluita, de SOM ENERGIA i del portaveu de l’Associació d’Empreses per al programari lliure. Una alenada d’aire fresc dins del ple de la Paeria, sens dubte. El ple va aprovar iniciar un pla pilot cap a les energies verdes i encaminar-se cap al programari lliure.

5.- Vam presentar una moció per denunciar una Unió Europea que instal·la ganivetes a les fronteres per evitar que passin les persones que fugen de la guerra i la misèria i permet el pas dels diners vinguin d’on vinguin. Vam demanar que la Paeria dugués a terme mesures concretes per les persones migrades com facilitar l’empadronament a totes aquelles que declarin viure al municipi de Lleida i, conseqüentment, garantir-ne l’accés als serveis bàsics. Es va rebutjar.

6.- Vam afegir, a la moció contra el pagament del deute il·legítim (presentada pel Comú), que l’auditoria del deute estigués acompanyada d’una auditoria social, que l’auditoria es realitzi per part d’una cooperativa amb compromís social, descartant empreses com les anomenades Big Four, les quatre auditories mundials al servei d’un sistema econòmic injust, i, finament, que es dugués a terme una consulta popular on es decideixi sobre el pagament del deute. Finalment la moció va ésser rebutjada.

7.- Suport a la moció presentada per Ciudadanos per dur a terme una valoració econòmica de la construcció d’un nou edifici a l’Escola Pinyana. Es va aprovar.

8.- Ens vam oposar a la “despolitització” de la FAV. Entenem que el terme “despolitització” és un precedent perillós. Creiem en la política com a eina de canvi i motor per crear una societat més justa. No podem entendre que la Paeria insti una entitat que no depèn de l’Ajuntament a què els seus membres no tinguin militància política. Demanar que els dirigents de la FAV no estiguin militant a cap partit ens sembla un apartheid polític intolerable.

9.- I vam preguntar, com també ho va fer ERC, sobre quin cost va suposar per l’erari públic el fet d’acollir una etapa a Lleida de la Vuelta Ciclista a España.

Continuem!

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria