Una proposta per a la progressivitat de l’IBI

Què vam pactar l’any passat amb l’equip de govern?

baixada-ibi

L’acord que vam assolir amb PSC i C’s consistia en descomptes del 100% al 5% de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) als valors cadastrals més baixos – de 0 a 29.000 euros –: és a dir, que pagués menys qui menys té segons càlculs progressius.

A més, vam establir una baixada progressiva de fins al 10% de l’impost sobre la propietat dels habitatges de l’Horta – en els casos d’explotacions agrícoles, que corresponguin al 50% dels ingressos familiars – i sobre el lloguer de l’habitatge – ajuts socials sobre famílies nombroses i monoparentals, segons indicador de renda… –.

Hem fet un seguiment de la implantació d’aquestes bonificacions durant aquest any 2016. Des de la Crida valorem molt positivament l’acord assolit; efectivament, hem tendit cap a la progressivitat pel que fa a les contribucions de les classes populars a les arques municipals. Des de la nostra posició, això és positiu però insuficient: aquesta progressivitat no es reflecteix amb «qui més té».

Descarrega’t el document amb les dades de la implantació clicant aquí.

 

Què proposem per a les ordenances de 2017?

La Crida segueix apostant per establir la màxima progressivitat a l’impost sobre béns immobles. Mantenim també l’exigència d’una actitud «proactiva» per part de l’Ajuntament per tal que posi a l’abast de la ciutadania tots els mecanismes per informar de les bonificacions.

Per a aquest any, tornarem a parlar amb totes les forces polítiques sobre la nostra proposta: que pagui més qui més té.

  •  Pujar al 10% l’IBI de grans superfícies comercials: la llei que dóna cobertura a l’impost permet pujar fins al 10% dels valors cadastrals d’immobles que no tinguin usos habitacionals.
  •  Establir un sistema de subvencions sobre l’IBI en les següents situacions: membres de la llar en situació d’atur, persones en procés d’embargament o desnonament, entitats socials i culturals.

 

IBI

 

Lleida, 5 d’octubre del 2016.

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria