Presentem el programa polític 2019: Municipalisme per fer República, construir sobiranies i transformar Lleida.

LA CRIDA PER LLEIDA-CUP PRESENTA EL SEU PROGRAMA POLÍTIC, FRUIT DE 7 MESOS DE TREBALL AMB 11 TAULES DE DEBAT ALS BARRIS i 300 PERSONES IMPLICADES.

ELS EIXOS PRINCIPALS SÓN: ACATAR EL MANDAT DE L’1 D’OCTUBRE, ECONOMIA SOCIAL, MUNICIPALITZAR SERVEIS, HABITATGE DIGNE, EDUCACIÓ I CULTURA, FEMINISME, DEFENSA DEL MEDI AMBIENT, URBANISME SOCIAL, UNA PAERIA AMB MÉS PARTICIPACIÓ I ANTIFEIXISME.

Avui la Crida presenta el seu programa elaborat en un ampli procés participatiu del que n’ha resultat un document que es divideix en 17 eixos, dels que destaquem:

1. Acatar el mandat de l’1 d’octubre. Amb mesures com la desobediència pacífica dels càrrecs electes, garantir un espai públic viu i plural, accions de suport als presos i preses polítiques catalanes i exiliades, i ser el suport d’un parlament català que proclami la República.

2. Remunicipalitzar els serveis públics: aigua, transport, recollida de residus, neteja viària i d’equipaments, atenció domiciliària i menjadors de les escoles bressol, com a garantia de qualitat, universalitat i màxim benefici social. Mentre fiscalitzar molt més els concessionaris.

3. Apostar per una economia social i que pagui més qui més té: posem la vida al centre, crear Consell Municipal d’Economia Social i Solidària: foment del cooperativisme, equipaments comunitaris, mercats municipals, on el treball digne sigui prioritat, amb impostos progressius com vam demostrar amb l’IBI que sí que es pot redistribuir la riquesa, amb un alberg per sensesostre i un per temporers 100% públics, amb més menjadors socials i horts, uns serveis socials més dotats i més transparents en quant a política d’ajuts.

4. Lluita pel dret d’habitatge: Lleida ciutat lliure de desnonaments, cap més família al carrer, la Paeria pot interlocutar amb la banca i els grans tenidors, penalitzar els pisos buits amb multes, borsa d’habitatge jove assequible, fórmules de masoveria urbana i cooperatives d’habitatge. Implementar el Reglament d’Habitatge que ho ha de garantir i que es va iniciar a proposta nostra.

5. Taula contra el Canvi Climàtic, amb tots els agents implicats i un pla d’accions per actuar ja des del municipi a canviar una tendència global, urbanisme dels barris amb participació activa dels veïns i les veïnes, la mobilitat avantposant 1r el vianant en tots els espais i vies, declarar l’Horta parc agrari que li doni especial rellevància amb marca de productes de l’Horta i protecció mediambiental. Bonificació per energies renovables, respecte al riu Segre amb cabal ecològic i defensa dels drets dels animals amb suport a les entitats animalistes.

6. Una Paeria feminista: una partida lila a tots els pressupostos de cada àrea de la Paeria per aplicar un pla transversal de polítiques feministes, no sols com una parcel·la dins Regidoria de les Dones sinó arreu de la Paeria com a agent actiu per la igualtat. Reformular l’actual Casal de la Dona per a que sigui la casa de totes les dones i urgentment obrir un Centre Públic d’Acollida a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles. 

7. Per la igualtat de drets: Oficina Anti-Discriminació i pels Drets Civils, adreçada tant al col·lectiu LGBTI com les dones, les persones racialitzades, discapacitades, etc. Pla de mesures de suport al col·lectiu LGBTI accions en educació, en serveis, etc. Crear el Consell Municipal del Poble Gitano de Lleida. Campanya pel dret al empadronament i al sufragi universal de tot el veïnat de Lleida. Destinar el 1% del pressupost de Paeria per cooperació internacional. Una Lleida cohesionada i amb hàbits saludables: propostes de suport a joventut, gent gran i diversitat funcional. 

8. Més transparència i participació: volem consultes populars habituals sobre els temes que es despatxen al Ple de Paeria, crear els Consells de Barrirealment participatius, publicar tota la informació pública i les actes de les comissions començant per la de Transparència! Per un nou model de seguretat: preventiu, de proximitat i participatiu. Una Comissió d’abordatge del fenomen del feixisme, equip interdisciplinar per acabar amb aquesta xacra i aïllar-los arreu, incloses les institucions on no han de tenir cabuda. Eliminar carrers franquistes.

9. Revolucionem la cultura per canviar-ho tot: al Parc de les Arts i la Cultura a Gardeny al antic edifici d’infanteria, un pla integral de cultura del Centre Històric al voltant de la Seu Vella patrimoni de la humanitat, una biblioteca a cada barri, aposta per una educació pública catalana, de qualitat, gratuïta, laica, coeducadora i inclusiva, amb camins escolars i l’escoleta antiracista. Propostes en esport base i femení, amb el PEEM pla estratègic esportiu municipal.

Avui hem de donar les gràcies, perquè presentem el nostre programa participatiu gràcies a 11 taules de debat celebrades entre els mesos de setembre de 2018 a març de 2019 als diferents barris de Lleida, amb 24 expertes, activistes i diversos càrrecs electes d’alcaldies governades per la CUP, sobre: antiracisme, habitatge, educació, cultura, Horta, economia i serveis públics, medi ambient, joventut, feminisme, LGBTI i República. Des dels cupaires Eulàlia Reguant a Josep Téllez passant per les economistes Elena Idoate i Ainhoa Beola, l’educador Ahmed El Marrackhi, l’advocat David Gil, el mestre Miquel Àngel Franconetti, l’artista Daniela Ortiz, entre molts altres. Hi han participat centenars de lleidatans i lleidatanes que després han constituït grups de treball de programa amb implicació de més de 300 persones en el redactat final.

CLIQUEU AQUEST ENLLAÇ PER CONÈIXER TOTES LES PROPOSTES: PROGRAMA CRIDA PER LLEIDA-CUP 2019

13 de miag de 2019

Crida per Lleida-CUP

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria