Ple sobre l’estat de la Ciutat: reobrim el debat sobre la gestió dels serveis públics

La Crida per Lleida – CUP reobrirà el debat sobre el control dels serveis públics al Ple sobre l’estat de la Ciutat, el pròxim 20 de juny. En concret, la formació vol que es debati la gestió del servei de neteja viària i recollida de residus, des del 2006 en mans d’Ilnet.

Així, ha presentat una proposta de resolució perquè la Paeria iniciï un estudi concret, «que reculli diverses sensibilitats», sobre el que suposa a nivell econòmic, laboral i social la gestió d’aquest servei de manera directa o en règim de concessió. El document hauria de contenir, entre d’altres, aquestes dades:

  • Preu del contracte actual i el previst a licitar en cas de concessió
  • Relació valorada de la maquinària i béns del servei propietat de Paeria
  • Estat i forma d’amortització de les inversions
  • Resums anuals del compte d’explotació del servei
  • Estudi econòmic de la taxa de recollida de residus
  • Benefici industrial que rep el concessionari
  • Tipus de contractes, antiguitats, jornada i salari que rep el personal del servei
  • Nombre de funcionaris o treballadors de Paeria destinats al seguiment del servei

Aquest estudi ha de permetre prendre una decisió sobre el model de gestió de la neteja viària i la recollida de residus: és a dir, recuperar-ne el control públic o que l’explotin empreses privades. La Crida sosté que, si la Paeria es decideix per la gestió directa d’aquest servei, abans del gener de 2018 s’haurà de tenir un pla de municipalització elaborat i calendaritzat.

El 20 de gener de 2006 el Paer en Cap, Àngel Ros, i el Representant de la UTE Ilnet (adjudicatària del servei) van signar el document administratiu de formalització del contracte. Posteriorment, el 2015, es va atorgar una pròrroga del contracte de dos anys  – fins el 16 de març de 2018 -.

La Crida per Lleida – CUP, i d’altres organitzacions polítiques, socials i sindicals, sempre han defensat la recuperació de la gestió i control municipal del servei de neteja viària i recollida de residus a Lleida. La formació creu que per prendre una decisió d’aquest tipus caldrà disposar de tota la informació possible perquè sigui el màxim de beneficiosa pels lleidatans i lleidatanes.

Campanya: Servei públic, o negoci privat?

La Crida va impulsar just a l’inici d’aquesta legislatura la constitució d’un grup d’estudi sobre els serveis públics privatitzats – aigua, recollida de residus, transport urbà, etc. -, aprovada al Ple de juliol de 2015. Aquesta Comissió tenia com a objectiu analitzar la situació econòmica i laboral i el compliment de les condicions establertes per contracte.

No obstant, consideren que ha esdevingut «una caricatura del que havia de ser un estudi de l’estat dels serveis» i ha donat peu a «propaganda de l’explotació del servei» per part de l’empresa concessionària, tal com denuncia la Crida. La formació va anunciar que posava fi a la seva participació.

D’altra banda, la Crida ha presentat la campanya «Servei públic o negoci privat» per obrir el debat sobre la remunicipalització dels serveis privatitzats i assolir un acord social, polític i sindical ampli en aquest sentit. Aquesta campanya desgranarà servei per servei en què consisteix la seva privatització, quant li costa al municipi i com retornar la gestió a mans públiques.

La formació destaca que l’aposta pel control públic és una qüestió de «drets socials», una millora de les condicions laborals de l’actual plantilla i una distribució «a favor de la ciutat» dels beneficis que avui són privats».

Lleida, 5 de juny de 2017

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria