Per una bona Festa Major

Estem a les portes de la Festa Major que, com el seu nom indica, és una de les grans festes de celebració col·lectiva de la ciutat. Una festa que no ha de ser particular, privativa o privada, sinó de tothom i per tothom. Una festa on totes les persones ens hi hem de sentir convidades, partícips i protagonistes actives, no tant sols els dies que comencem ara, sinó també durant la resta de l’any.

La festa comença amb el convit. Un convit que es produeix i es renova d’any en any quan col·lectivament —després dels darrers balls dels Gegants i la passada del Marraco— som sabedors que, com mana la tradició, l’any que ve hi tornarà a haver Festa Major. Renovem el compromís i tenim un any per preparar la següent. Perdrem l’oportunitat de dir-hi la nostra?

D’uns anys ençà, s’ha generat una participació important en la festa, a través del que hem anomenat la cultura popular i tradicional. El sorgiment de diferents col·lectius i grups han obert i fomentat la integració i la participació de molta gent en l’àmbit festiu. No ens hem de conformar però, tant sols amb això. Calen obrir moltes altres portes, com la de l’accés a la gestió o la de repensar i reformular el model de vies de participació que existeixen, com ara la Comissió de Festes. Cal una reformulació i una adequació profunda d’aquesta comissió per adaptar-la a noves fórmules reals de participació. Cal alliberar-la de velles dinàmiques que n’encotillen tant la gestió com el funcionament, així com promoure la renovació periòdica dels seus membres evitant eternitzacions en la representació. Cal convertir-la en un espai on no es doni tot fet o per fet, sinó en un espai viu, de reflexió i debat sobre les festes, amb la participació entre els diferents actors, actrius i agents que hi prenen part. I fer que sigui un espai propositiu real, així com també de seguiment i control dels pressupostos, la despesa, etc.

I ja que ens hi posem, no ens hi posem per poc. Volem apostar per un debat a fons i amb una visió crítica sobre el model de festa. Un debat que no ha de voler dir donar-li la volta com un mitjó, sinó valorar el que tenim, veure d’on venim i com hem arribat on som. Veure què ens identifica i què ens dóna sentit, per abordar la idea de fer una festa realment oberta a tothom; revisant privilegis adquirits, sovint desfasats, i que veten o quarten la plena integració i participació de nous col·lectius. Si bé històricament han anat existint diferents marcs de contestació i qüestionament de diferents aspectes de la festa, darrerament, moviments com La Sirollada, han ajudat a explicitar de forma clara la necessitat d’aquest debat. Aquesta plataforma d’entitats representa la possibilitat de treballar amb nous models de Festa Major. Una festa on es prioritzi l’autogestió i la proximitat; un model més sostenible ecològicament i socialment; i la necessitat de sortir del pur criteri economicista o de mercat pel que fa a proveïdors, ús de certes marques, establiment de preus no populars, etc.

El carrer i la plaça són els principals espais de la festa i, també, els espais idonis i ideals per a l’intercanvi i per al debat. A banda, i sumant al carrer, la ciutat té espais suficients per dur a terme aquesta reflexió i aquest debat que proposem. Cal, tan sols, dotar-los pressupostàriament i promoure’ls més enllà de ser un simple aparador o un element per a la foto. La Casa dels Gegants o el Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida —com espais d’exhibició, producció i reflexió sobre la festa— i la seva pròpia regidoria, han de ser uns eixos més d’aquest debat i del canvi que volem. Un canvi que té l’autèntic motor en el carrer i en la gent, que és qui fa que la festa i tot el que es belluga al seu voltant, sigui autènticament popular!

Molt bona Festa Major a tothom!

Pau Plana, Pau Llop, Llibert Reixach
Membres de Crida per Lleida-CUP

També podeu consultar l’article a:

O descarregar-vos-el en pdf del punxant la imatge:

pdf

Si no disposeu de cap programa per llegir aquest tipus de fitxers podeu instaŀlar-ne algun dels molts que hi ha clicant a la imatge següent:

pdfreaders-logo

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria