Ordenances fiscals: una Paeria feble amb els forts i forta amb els febles

Cap sorpresa en la proposta d’ordenances municipals que ens presenta el tripartit municipal de dretes que avui governa la Paeria. Un nou pacte que posa de manifest que l’equip de govern és feble amb els forts i fort amb els febles, que es nega a fer pagar qui més té per donar a qui té menys, que es nega a molestar a les grans fortunes mentre les classes populars fan comparativament un esforç molt més gran per aportar a l’erari públic els recursos absolutament imprescindibles per poder desplegar polítiques socials, ambientals, de gènere, de transformació social i de reconeixement de drets.

Els socialistes es pleguen a les demandes de la dreta: abaixar imposts fins i tot als que més tenen, en un moment en què cada cèntim d’euro compta per fer polítiques socials que vinguin a pal·liar els efectes devastadors de la crisi-estafa, que aturin les retallades i l’austeritat només aplicada al de baix, i que plantin la llavor d’un canvi social de progrés.

Un equip de govern que va estrenar la legislatura de la mà de C’s esborrant d’un sol gest la defensa de la llengua pròpia que anys abans feren des del seu propi partit en aquesta ciutat, ara segueix amb una política fiscal totalment erràtica: és capaç de pactar progressivitat amb la Crida per Lleida – CUP el 2016 i linealitat amb la dreta el 2017 i 2018, passant de vetllar per mantenir un nivell d’ingressos necessaris per a la despesa social que necessiten els barris a aprovar una baixada d’impostos lineal pròpia de tot manual del bon gestor neoliberal, capitalisme de proximitat.

En tot cas, el que demostra és que ha renunciat a qualsevol model de ciutat que no sigui el de la seva pròpia supervivència, oblidant qualsevol indici tímid de socialdemocràcia, un vermell del seu logo que a cada rentada es torna més blau, com hem vist darrerament a l’Estat Espanyol.

Denunciem que aquestes ordenances són un ancorament evident i definitiu cap a la dreta en política econòmica, sempre acompanyada d’un retrocés evident en la defensa de les classes populars, de la redistribució de la riquesa i d’un sentit de col·lectivitat on els de dalt paguen més que els de baix per un sentit clar de solidaritat, humanitat i igualtat. Una deriva cap a les polítiques de la dreta neoliberal, que unida al pacte de governabilitat que té l’equip de govern amb Cs (i ara també amb el PP), ens deixa un panorama ben desolador al davant, tant en l’àmbit social com en el de la defensa de les llibertats nacionals, a Lleida anem ben servits.

El tripartit municipal de dretes es consolida cada cop més. Que us vagui bé, però ja us anunciem que contra aquest front neoliberal i espanyolista ens trobareu plantant-vos cara, serem totalment bel·ligerants en la defensa dels drets de les classes populars tant com en la defensa de les llibertats nacionals, intolerants amb les vostres polítiques de retallada i beneficència, amb les vostres reverències i tracte de favor al poderós. Els vostres actes i els vostres pactes us han retratat, i no ens quedarem mirant aquesta foto de braços plegats.

Des de la Crida per Lleida hem estat clars i transparents, ferms en les nostres conviccions, ho vam dir i no ens fa por repetir-ho, entenem ordenances i pressupostos com una eina, una de les principals que té la Paeria, de transformació. I això passa necessàriament per la progressivitat, no per una linealitat tremendament injusta.

Cal impregnar aquest impost d’una visió d’esquerres, que aposti per la redistribució de la riquesa i la justícia social, introduint mesures correctores que tendeixin cap a una fiscalitat més justa i equilibrada: cal dotar les ordenances de progressivitat perquè qui més té que pagui més, i també qui més contamina.

Votarem no a la rebaixa dels impostos que retallaran encara més la minvada hisenda municipal, baixada de forma injusta i lineal, tant als de baix com als de dalt.

Lleida, 6 d’octubre de 2017

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria