La Crida proposa substituir els noms feixistes dels carrers per d’altres en favor de la cultura de la pau

La Crida per Lleida-CUP ha presentat avui la proposta per retirar els noms dels vuit carrers que homenatgen franquistes a la ciutat. El grup polític proposa substituir aquests noms pels de persones i organitzacions vinculades a la lluita per la llibertat, la democràcia i la justícia social.

Entre els noms a substituir es fa constar, per exemple, el de Ramon Areny Batlle, alcalde de Lleida del 1939 al 1941. Durant el seu mandat existiren a la ciutat (a banda de la presó) tres camps de concentració (al Seminari Nou, a la Seu Vella i a la fàbrica Vilalta). Des de l’entrada dels feixistes a Lleida fins al 1945, 558 persones foren afusellades a Lleida (148 sense judici) i 169 moriren a la presó. També demanaran retirar el de Casimiro Sangenís, alcalde franquista (1967-1974), president de la Diputació de Lleida, voluntari en la Guerra Civil, terratinent, membre de la Falange de las JONS, delegat provincial del Movimiento i un dels fundadors del “leridanismo”.

Entre les vuit propostes per substituir-los hi figuren noms com el d’Elvira Godàs i Vila, mestra lleidatana que participà del CENU (Consell de l’Escola Unificada) a les Borges Blanques durant la Guerra Civil i filla dels també mestres Frederic Godàs i Victoriana Vila.  El grup municipal també proposa el nom de Joaquim Maurín Julià, nascut a Bonansa (Franja de Ponent), mestre del Liceu Escolar, líder del Bloc Obrer i Camperol i un dels teòrics més importants del sindicalisme dels inicis del segle XX al nostre país. Maurín va haver d’exiliar-se i morí a Nova York el 1978.

Aquesta proposta es tractarà en la propera reunió de la Comissió de Carrers del dia 21 de desembre, impulsada a petició de la Crida per tal que es retirin els noms franquistes del nomenclàtor dels carrers de la ciutat.

La Crida-CUP afirma que la concessió del nom d’una persona a un carrer ha de ser un acte d’homenatge de la ciutadania a qui pels seus mèrits mereix un reconeixement per la seva trajectòria vital en favor de la cultura de la pau i la justícia social.

Lleida, 10 de desembre de 2015

PropostaNomsCarrers

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria