La Crida per Lleida–CUP reclama la regulació de l’aplicació de fitosanitaris a l’Horta

La Crida per Lleida – CUP exigeix a la Paeria el compliment de la normativa sobre l’aplicació de fitosanitaris, després de conèixer les declaracions del regidor Joan Queralt sobre el reglament de l’Horta on proposa vulnerar el Reial Decret 1311/2101 i eliminar l’article de compliment obligatori d’informar al veïnat de l’ús de pesticides i herbicides. 

Així mateix, la formació considera molt greu que culpabilitzi de la inclusió d’aquest article a les persones tècniques, ja que l’únic que han fet aquestes professionals és recollir un article en base a les normatives europees i catalanes ja existents sobre l’ús de fitosanitaris. Aquestes normatives estableixen un seguit d’obligacions per a la pagesia que aplica agrotòxics i per als ajuntaments, com fer complir als responsables dels tractaments les mesures necessàries per tal d’evitar l’accés de terceres persones a les zones afectades durant l’aplicació i durant el període necessari de temps posterior a l’aplicació d’aquests productes.

A més, abans de tractar espais agraris que són també compartits per grups vulnerables (col·legis, guarderies, residències de gent gran, etc.) és obligatori informar la direcció dels centres per a què es puguin adoptar les mesures necessàries. Els que volen fer tractaments amb productes fitosanitaris tenen l’obligació de comunicar-ho a l’ajuntament amb 15 dies d’antelació, i cal exposar i difondre l’anunci de la realització dels tractaments per tal d’assegurar que la informació arriba a la població i a les professionals afectades. Actualment cap d’aquestes normatives s’està complint, i l’Ajuntament és responsable de vetllar per la salut de les persones que viuen a l’horta, de les que treballen a l’agricultura que en són les principals afectades, així com de la resta de la ciutadania. 

La Crida-CUP creu que és molt greu que el govern anunciï públicament que fa una ordenança que no s’ajusta a la llei; sobretot en el context actual on aquesta mateixa setmana un tribunal d’Estats units ha dictaminat que l’herbicida Roundup provoca càncer, i l’obliga a indemnitzar a una víctima. Així mateix, aquest mes de març el Tribunal Europeu ha obligat a l’Agència Europea de Seguretat Alimentària a que faci públics els estudis sobre l’herbicida glifosat davant les denúncies d’investigadors que parlen del seu potencial cancerigen. Cal afegir-hi també, que fa pocs mesos un estudi de l’Institut de Salud Global de Barcelona demostrava que les dones de les zones agràries tenien un major risc de càncer de mama per l’ús de pesticides en l’agricultura.

18 de març de 2019

Crida per Lleida-CUP

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria