La Crida per Lleida condemna els fets ocorreguts recentment a la Timoneda d’Alfés

La Crida per Lleida lamenta i condemna els fets violents ocorreguts el passat 7 de juny davant de les instal·lacions del Reial Aeroclub de Lleida, ubicades en un espai natural protegit de titularitat pública, la Timoneda d’Alfés, contra els i les participants a l’acte lúdic organitzat per Ipcena.

L’acte va consistir en una bicicletada popular a la que van participar persones i famílies amb infants per conèixer aquest espai natural, protegit i públic, alguns dels quals, no tenien cap vincle amb Ipcena. L’esdeveniment va coincidir amb la resolució de la sentència del Tribunal Suprem on ratificava la sentència del TSJC que declarava incompatible l’activitat aeronàutica de l’Aeroclub amb la preservació de la ZEPA de la Timoneda d’Alfés.

La Crida per Lleida celebra la sentència i dóna suport a les persones d’Alfés i les d’Ipcena que han fet possible la protecció de l’espai per garantir-ne l’accés públic i la seva conservació.

La formació vol mostrar públicament la seva preocupació per les agressions verbals i intimidatòries que un grup de persones van llençar contra els participants a la bicicletada, cosa que va fer que haguessin d’intervenir les forces de seguretat. La situació va provocar que algunes d’aquestes famílies decidissin girar cua i no acabar el recorregut, sentint-se intimidades en un espai públic. La resta de ciclistes van decidir acabar el recorregut però protegits pels Mossos d’Esquadra.

La Crida desconeix els motius que van impulsar al grup a fer l’assetjament i no entén quin és el motiu real ja que l’únic afectat és el Reial Aeroclub de Lleida i aquest ja era coneixedor de l’obligació de traslladar-se a l’aeroport d’Alguaire. La zona de la Timoneda no és un espai agrari i, per tant, tampoc afecta l’activitat econòmica de les explotacions agràries, sinó al contrari, garanteix la qualitat ambiental i a més pot ser un pol d’atracció de visitants que pot afavorir el desenvolupament econòmic de la zona.

La Crida també reprova l’actuació de l’alcalde d’Alfés, Hilari Guiu, de CiU, el qual va emetre uns pregons per convocar aquesta protesta i va posar a disposició de l’acte una furgoneta dels serveis municipals. A més, va participar en l’escridassada i va erigir-se’n com a portaveu. El seu paper hauria d’haver estat el de vetllar pel civisme i l’imperi de la justícia. I si no vol exercir de mediador entre les parts, i opta per posicionar-se, ho ha de fer del costat de l’interès general, com és la conservació dels espais naturals protegits.

La formació municipalista creu que s’ha de lluitar per eradicar aquestes actituds que provoquen malestar i situacions violentes. Una bona fórmula pot ser la millor gestió de la informació per part de l’administració als habitants de la població, fer complir les lleis sobre protecció ambiental amb voluntat positiva i no com una obligació sense importància, sense haver de passar per impugnacions als tribunals de justícia. A la vegada cal desenvolupar accions per al desenvolupament econòmic local, per exemple, reconvertint les instal·lacions que ocupa el Reial Aeroclub en un espai públic de formació i guiatge referit als espais naturals estèpics. També considera necessari protegir l’agricultura i la pagesia de les agressions dels mercats multinacionals, oferint mercats locals i valorant la qualitat dels productes i la feina agrària, així com atorgant les compensacions corresponents per les possibles limitacions del reg a les ZEPA.


Lleida, 17 de juny de 2015

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria