La Crida demana una resposta efectiva per als temporers

La Crida per Lleida – CUP presentarà al Ple del mes de maig de l’Ajuntament de Lleida una moció per a establir una resposta efectiva a la situació de les persones temporeres a Lleida. L’objectiu immediat de la moció és aconseguir un espai digne per allotjar les persones temporeres durant la campanya agrària d’aquest any i planteja incloure per a l’any vinent una partida als pressupostos destinada a la construcció d’un alberg per a temporers.

La formació denuncia “les greus mancances d’infraestructures i polítiques socials que acompanyen les polítiques econòmiques que es fan des del govern de la Paeria” i destaquen la “ineficiència política” de les administracions públiques responsables. A més a més, assenyalen la “manca de compliment” de les obligacions contractuals del conveni “per part d’algunes organitzacions agràries”, fet que propicia, segons la formació, una situació de vulneració de drets i un “cost social elevadíssim”. En aquest sentit, subratllen que el govern de la Paeria facilita recursos públics per a la promoció d’empreses fructícoles que paguen impostos a Lleida i que, per tant, “és obvi que si es promociona un model econòmic amb diners públics, cal també assumir part dels costos socials que comporta aquest model”.

La Crida per Lleida també demana en aquesta moció que l’Oficina única d’atenció als temporers sigui efectiva i es traslladi de lloc. Des de la formació consideren que les dates marcades per la Paeria a l’hora de facilitar aquest servei “no s’adiuen a les de la campanya agrària”, fet que provoca “deixar les persones desprotegides durant prop de dos mesos”. A més, preveuen que la nova localització de l’oficina “generarà assentaments clandestins prop del pavelló on està prevista la seva ubicació” i diuen que la ciutat “no ho pot permetre”. Per això acusen frontalment el regidor de serveis a les persones, Xavier Rodamilans, de negar-se a facilitar allotjament a aquestes persones, fet que qualifiquen de “molt greu”.

Finalment, la formació insta a la Paeria a denunciar a Inspecció de Treball si es detecten casos de persones treballadores a qui “les ETT, o altres empreses, no han gestionat correctament el seu contracte vinculat a allotjament” per garantir, així, unes condicions mínimament dignes per a totes les persones que vénen a treballar a la campanya de la fruita.

Lleida, 17 de maig de 2018.

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria