La Crida demana investigar els habitatges il·legals per a temporers

La Crida per Lleida – CUP ha presentat una proposta a la Comissió Territorial de l’Horta per demanar una campanya de vigilància davant la presència continuada d’allotjaments il·legals de treballadors temporers en algunes explotacions agràries. La Crida veu imprescindible que, igual que es controla en el centre urbà la sobreocupació de pisos, o que els locals desenvolupin l’activitat per la qual se’ls ha donat la llicència i no una altra, es realitzi una campanya de vigilància i de sancions als usos inadequats d’algunes infraestructures. Tot i això, la proposta ha estat rebutjada sota l’argument que “no és responsabilitat municipal sinó del departament de treball.”

La Crida explica que és conscient que la majoria d’explotacions de l’Horta realitzen correctament la contractació i allotjament de les persones temporeres, però hi ha una part dels ocupadors que no habiliten un allotjament en condicions i les persones temporeres acaben dormint en magatzems agraris, edificacions en ruïnes, etc. “Aquesta situació comporta en primer lloc una greu vulneració dels drets humans i laborals, i a més desprestigia la bona feina que fan les altres explotacions agràries”, asseguren.

La formació recorda la creació de la marca “Horta de Lleida”, aprovada amb la seva corresponent regulació i un pla d’usos específic, i també remarca que l’Ordenança de Paisatge Urbà es troba en procés de tramitació. Totes aquestes regulacions, elaborades per l’Ajuntament de Lleida, comporten seguiment, control i sancions; i totes estan elaborades per a preservar l’Horta i impulsar la qualitat dels seus productes i de les explotacions agràries. Per això, des de la Crida consideren que “la marca de l’Horta de Lleida hauria de poder garantir que la qualitat de la fruita que es vol promocionar va lligada també al procés de recol·lecció, perquè ha estat collida garantint els drets laborals i socials, i facilitant un habitatge en condicions a les persones que hi treballen.” A més a més, diuen que aquest control afavorirà les explotacions agràries que realitzen correctament la seva feina, protegint-les i “destriant-les de les que no.”

La Crida apunta directament a les ETT i als facilitadors de treballadors (algunes S.L. irregulars) sobre les condicions amb què es contracta els treballadors, i la manca de voluntat dels sindicats agraris per a fer complir el conveni. Per aquestes raons, la formació diu que seguirà endavant amb la campanya “Fruita amb Justícia Social, a Ponent Destriem” que ja va iniciar amb la campanya de l’any passat, i no descarta presentar denúncies sobre habitatge a l’Horta.

Lleida, 14 de maig de 2018.

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria