La Crida-CUP reclama la placa a Gardeny en reconeixement al treball dels presoners de postguerra

La Crida per Lleida-CUP reclama que es compleixi el compromís de posar una placa de memòria al PCiTAL, un compromís que va assumir l’alcalde Àngel Ros al ple d’abril, i que ara la formació demana que s’implementi a través d’una proposta de resolució a la comissió d’urbanisme. L’anterior alcalde feia aquesta proposta arran la moció que la Crida-CUP va presentar en aquell ple i que demanava un estudi, reconeixment i un espai de memòria als presoners de postguerra que van treballar a la colònia penitenciària de Gardeny; treballs per a l’adequació i part de la construcció dels edificis d’Infanteria de Gardeny, avui PciTAL. Una moció que va comptar amb el testimoni d’un nét d’un dels presoners al Saló de Plens i no va ser aprovada pels vots contraris de PSC, Cs i PP.

Tot i el votcontraris de PSC, l’alcalde va dir textualment,“amb la informació que tenim a Gardeny, amb el termini inferior al que s’estableix en la moció que posa que es faci durant aquest any, no cal arribar a aquest any, en el període fins a l’estiu posarem una placa en la qual que digui com es va construir les casernes, que no el parc científic (…) complementar el que ja s’ha fet ara amb una placa on hi digui com se van construir les inicials casernes d’això tenim prouta documentació per fer-ho”.

La Crida-CUP espera que el nou alcalde prengui aquest compromís com a propi, i que en breu es dugui a terme aquesta acció de mínims per a la memòria dels represaliats de la guerra civil a l’actual PCiTAL, on hi consti com es va construir l’antic complex militar d’infanteria. 

La formació presentarà en el futur la mateixa moció esperant que s’aprovi, una moció que va ser consensuada amb la resta de partits republicans i que es concreta en tres punts:

1r. Que la Paeria, amb col·laboració amb la UdL iniciï la recerca històrica que desvetlli qui i en quines condicions de treball s’alçaren els edificis que avui conformen el PCiTAL. Que aquests treballs no s’allarguin més enllà de l’any en curs.

2n. Que es dugui a terme un reconeixement públic per part de la Paeria d’aquelles persones que, mitjançant treballs forçats i com a presoners de guerra, van participar en la construcció del complex militar d’infanteria de Gardeny. I que al PCiTAL s’incorpori un element que ho recordi.

3r. Que, fruit del resultat dels treballs realitzat en col·laboració amb la Universitat de Lleida, s’habiliti un espai físic al PCiTAL com a centre d’interpretació on exposar i explicar la història del Turó de Gardeny al llarg dels segles, preservar la memòria, la història i la dignitat, i retre homenatge als represaliats del franquisme.

Enllaços relacionats:

Jordi Serracant, nét de presoner al Saló de Plens

https://www.segre.com/noticies/lleida/2018/04/29/treballs_forcats_gardeny_45175_1092.html

de novembre de 2018

Crida per Lleida-CUP

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria