LA CRIDA-CUP PRESENTA MOCIÓ PER IMPULSAR LA MILLORA DE L’HANGAR DE MAGRANERS: ESPAI, USOS I MEMÒRIA

La Crida-CUP presenta un moció aquest mes de juliol proposant 4 mesures per a impulsar la millora de l’Hangar de Magraners i la torre de control del petit camp d’aviació de la República bastit el 1937, declarat Be Cultural d’Interès Local. Es tracta d’un dels elements referencials d’aquells petits assentaments que s’esdevingueren a partir dels anys quaranta, i que va servir de subministrador de llum a les primeres cases de l’època. Actualment l’Hangar te mancances evidents a nivell estructural.

La formació proposa la redacció d’un projecte de reforma i millora d’aquest edifici i torre de control del barri de Magraners durant l’any 2018, que superi les intervencions de fa uns anys que es van fer de manera urgent degut al seu deteriorament. La Crida proposa desenvolupar un pla d’inversions, per tal d’executar el projecte de reforma, que inclogui un pla d’usos de l’espai, sorgit d’un procés de consulta amb les veïnes, veïns i entitats del barri. I finalment, es proposa iniciar un procés de recuperació de la memòria d’aquest espai, establint un banc de memòria, recollint els records de veïns i veïnes d’aquest espai (orals, fotografies, documentació) que reforci aquest espai com a element històric, simbòlic i de cohesió del barri.

Aquest projecte s’inclou dins el pla de patrimoni proposat per Crida-CUP el 2015, amb l’objectiu de recuperar, conservar i difondre el patrimoni en desús de la ciutat, que només te sentit quan se li donen usos útils al servei de la ciutadania que l’habita.

Per donar a conèixer i difondre el pla que proposa la Crida-CUP, la formació va reunir-se fa un any amb membres de les entitats del barri. I el proper dia 24 de juliol a les 19:30h, l’historiador Jordi Soldevila i el Regidor de la Crida, Pau Juvillà, presentaran el projecte i moció a les veïnes i veïns a la Plaça de Joan XXIII.

La memòria històrica de Magraners és essencial per a la ciutat de Lleida, ja que es troba el seu inici el 1945 sobre un tossal a uns quilòmetres del centre de Lleida, prop d’un antic aeròdrom republicà. Es va poblar amb famílies nouvingudes amb pocs recursos i sense cap arrelament a la capital del Segre. En poc temps hi hauria centenars de famílies, moltes de Martos, que s’hi construirien els habitatges i aconseguirien ells mateixos les infraestructures bàsiques gràcies a la seva cohesió i la lluita veïnal. Posteriorment, el barri creixeria amb l’arribada d’immigrants durant tres dècades, les darreres onades de finals del segle XX i XXI.

Avui és un barri amb un fort sentiment de pertinença que disposa de diferents elements simbòlics com el cine Goya o els antics rentadors. Aquests tres elements son espais significatius per la ciutadania que generen identitat de barri, un sentiment de pertinença que és clau per  a l’autoestima  i la generació d’implicació i responsabilització de les persones cap a l’espai, el barri i cap a ells mateixos.

Crida per Lleida- CUP

Lleida, 19 de juliol de 2018

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria