La Crida-CUP presenta les propostes sobre festes i cultura popular per la ciutat inclusiva i antiracista

Dins el context de la festa major de Lleida, la Crida per Lleida ha presentat les propostes per reflexionar sobre el model de Festa Major de la ciutat presentant 6 mesures que reivindiquen les “Festes Populars”.

Les mesures, incloses dins l’eix del programa electoral “Revolucionem la cultura”, tenen com a objectiu fer de la participació la veritable eina de cohesió que faci de la festa un espai on la diversitat i el teixit social i cultural es trobin, a fi d’aconseguir un dels grans objectius programàtics de la candidatura, la ciutat diversa i antiracista:

1- Creació d’una comissió multidisciplinària per a la inclusió de la festa, que plantegi i repensi la festa, tenint en compte la complexitat i diversitat cultural de Lleida amb especial atenció a les cultures nouvingudes, que posi les bases per una participació plena i efectiva de totes les entitats de la ciutat. Una comissió engegada conjuntament des de la regidoria de cultura i serveis socials, formada per tècnics, antropòlogues, la UdL, i coneixedors de la diversitat cultural de la ciutat.

2- Reformular la Comissió de festes ampliant la participació de les entitats: A fi de potenciar iniciatives populars i descentralitzades, com és la Sirollada. Potenciant els espais i canals de participació, debat, proposta de totes les entitats i associacions culturals de la ciutat, i a partir de les conclusions i el treball dut a terme per la comissió multidisciplinària.

3Canvi de la religiositat de la festa, amb una participació laica de les institucions, posant accent en allò tradicional i no en allò religiós.

4– Conversió de l’actual Casa dels Artistes en Hotel d’Entitats Culturals de la ciutat, amb seu del Centre de Cultura Popular i Tradicional, als baixos. Una mesura de revitalització del centre històric per a promoure el coneixement i fer pedagogia i difusió del patrimoni etnològic, que fomenti l’associacionisme i amb espai reservat als joves del barri com a mesura per combatre l’exclusió social.

5- Potenciar la Casa dels Gegants, ampliant-ne les seves funcions per a convertir-la en “Casal de la Festa”, un espai permanent com a centre d’interpretació de la festa major i font de recerca i difusió, ampliant i dotant de més contingut l’equipament.

6– Eliminar la figura de les pubilles per cossificadora del paper de les dones a les festes majors o bé reformular la nomenant 2 representants per barri de forma paritària i donant-los-hi un protagonisme més enllà d’acompanyar o ornamentat actes.

12 de maig de 2019

Crida per Lleida-CUP

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria