La Crida-CUP porta al ple la moció per al dret a vot de totes les persones residents

La Crida per Lleida-CUP ha presentat avui la moció pel dret a vot que portarà al ple de divendres, una moció que s’inclou dins la campanya Dret a Vot. La Crida-CUP considera que és un dret negat a bona part de la ciutadania de Lleida per raó de la seva nacionalitat, en tant que l’article 13.2 de la Constitució espanyola permet el sufragi actiu i passiu de persones estrangeres en les eleccions municipals només quan existeix un tractat internacional sota el criteri de reciprocitat. A la pràctica només les persones amb nacionalitat comunitària i d’una dotzena de països no europeus poden exercir el seu dret a vot a les eleccions municipals.

Al mateix temps, l’ordenament jurídic espanyol no permet la participació de les persones residents estrangeres als referèndums, ni a subscriure iniciatives legislatives populars a nivell estatal. La formació considera imprescindible el dret a vot per garantir una plena ciutadania i quelcom necessari per esdevenir una democràcia real i una societat justa i igualitària.

La moció consta de 8 punts que es concreten en instar a l’estat espanyol a una reforma de l’ordenament jurídic a fi de permetre el dret a sufragi actiu i passiu a tots els comicis electorals, així com a suprimir-ne els tràmits burocràtics addicionals per exercir el dret a vot en les eleccions municipals garantint que la inscripció es faci de forma automàtica. El document vol incidir en ampliar el reconeixement al sufragi passiu i optar per la via legal i no la dels tractats internacionals per donar accés al dret a sufragi a les persones estrangeres residents.

En tercer lloc, es demana instar al Parlament de Catalunya a treballar per fer efectius els drets de la ciutadania, tot vehiculant-los a la residència i no a la nacionalitat.

Així mateix, la moció insta als diferents grups municipals a la no instrumentalització de la immigració als seus programes, i a promoure la incorporació de persones d’origen estranger. Que la Paeria es comprometi de manera urgent a realitzar una campanya informativa per a donar a conèixer els processos per fer efectiu el dret amb enviament de cartes a la població estrangera explicant que en les properes eleccions municipals tindran dret al sufragi actiu i passiu, fer reunions informatives i una campanya pública informativa, treballar per desplegar i fer efectiva tota la jurisprudència prevista en matèria de participació ciutadana en la Llei de Consultes de Catalunya.

Podeu consultar la moció sencera aquí:

Moció_Crida_dret_vot

Crida per Lleida-CUP

25 d’octubre de 2018

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria