La Crida per Lleida-CUP fa “Crida per la República. Municipalisme i República”

La Crida per Lleida-CUP va celebrar ahir divendres 5 d’abril l’acte i debat “Crida per la República. Municipalisme i República” a la Sala Jaume Magre. L’acte que concloïa i on conflueixen els 10 debats temàtics #EfecteCrida que l’assemblea ha organitzat en diferents barris de la ciutat des de la tardor passada.

L’acte va comptar amb les intervencions de Rubèn Cobo, número 2 de la llista a les municipals, Eulàlia Reguant, regidora de la CUP Barcelona i Natàlia Sànchez, Diputada de la CUP al Parlament.

Rubèn Cobo va plantejar el municipalisme com a eina per construir República en tant que,

la CUP ha demostrat, en els ajuntaments on ha estat present, la capacitat de construir contrapoder arreu del territori, de la creació d’estructures que van des de les assemblees fins a les municipalitzacions de serveis passant per l’autoorganització veïnal. Des d’on es pot ser més ingovernable que des dels municipis? L’independentisme ja és majoritari a gairebé tots els consistoris, només cal que aquests s’ho creguin. El municipalisme que proposem és l’eina principal per ampliar la base, i això no està confrontat amb l’embat contra l’estat. Un embat que és necessari a tots els nivell i especialment des dels ajuntaments. Sabem que l’estat actua i actuarà amb repressió, la seva única eina davant d’un desafiament democràtic real, però podem desbodar-la fent que s’ennuegui amb la seva pròpia metzina.”

Pel que fa al moment de vulneració de drets fonamentals, va parlar de la necessitat de 

ser capaços de construir el contrapoder a Lleida, i cada vegada que es vulneri qualsevol dels nostres drets caldrà que reaccionem amb fermesa, el moment demana ser ingovernables. No hem de caure en la trampa dels llaços grocs, hem de parlar d’estelades. La lluita és per la independència,  l’1 d’octubre no érem estat espanyol, érem república i hem de recuperar-ho“.

Va concloure parlant de la repressió actual de l’estat espanyol contra l’independentisme i la força que suposa el municipalisme

La repressió contra uns pocs és molt efectiva, com hem vist amb els membres del Parlament, en canvi els ajuntaments són una pedra a la sabata, i tenen més capacitat de desafiament que un sol govern al Parlament. Cal plantejar, calcular, estudiar, avaluar i assumir riscos, sabent que si es multiplica la desobediència augmenta la repressió, però la solidaritat també creix, és la la suma de complicitats. I tot això passa per més desobediència i per ser ingovernables.

Eulàlia Reguant va posar sobre la taula la qüestió, Què entenem per municipalisme?, argumentant que 

el municipalisme de ruptura, transformador, és una aposta que neix de la tradició de les classes populars, i aquest és el que hem de fer possible perquè és la idea que va més enllà de l’ajuntament. Per acomplir això són necessaris els dos fronts, el carrer i el propi ajuntament. Partim de l’objectiu de trencar amb el règim del ’78, i no podem perdre de vista que els ajuntaments, tal com els coneixem a dia d’avui, tenen l’estructura d’aquest règim. I només el pot tombar aquesta doble lluita, la del carrer i la institució. Perquè avui és un espai institucional que es pretén buidar, i és justament des d’on hem de desplegar la justícia social. 

Sobre les candidatures de la CUP a les municipals, va parlar del municipalisme com a l’eina institucional per tal d’incidir en el moment actual 

“aquest és un moment que combina la voluntat de ruptura i el desconcert, i per tant el que les candidatures de la CUP proposen és planificar l’horitzó de ruptura desplegant mesures realment transformadores per recuperar i guanyar drets i generar més 1 d’octubres.”

També va descriure un altre repte, la reorganització territorial, 

“aconseguir una millor coordinació entre els ajuntaments i amb una millor reorganització territorial per actuar adientment sobre les realitats socials, polítiques i territorials. De moment el que estem veient és més repartiments de cadires, que diu molt poc de la construcció republicana alhora que manté i fa més ferma la reproducció del règim.”

Va finalitzar en matèria econòmica des dels ajuntaments,

si ens marquem la fita de la construcció en l’oposició al règim del ’78 també hem d’oposar-nos als poders econòmics que regnen als municipis des dels ajuntaments. Cal recuperar la gestió de serveis en mans de grans multinacionals, perquè això també és règim. Els municipis han d’estar alineats en posar drets i serveis en mans de la ciutadania. 

La màxima voluntat ha de ser la de fer municipalisme, la principal eina per a relacionar-nos i crear xarxes comunitàries” 

Natàlia Sànchez va parlar de la situació de la CUP dins el Parlament explicant que 

veiem un govern que planteja polítiques públiques que no estan a l’alçada del moment, no actua per afrontar els greus índex de pobresa i només hem vist renúncies a la confrontació amb l’estat. Som independentistes per democratitzar, universalitzar els drets, per un país millor i som molt conscients que una part important de la nostra societat no s’ha sentit interpel·lada pel projecte independentista. 

Sobre la valoració i el relat del govern els últims anys afegeix que,

“Hi ha una pregunta important que ens hem de fer; quines polítiques públiques es van fer els 2 anys anteriors a l’1 d’octubre? No van estar a l’alçada per a impulsar una majoria social més àmplia, com per exemple en el dret a l’habitatge que no està garantit per amplis sectors, o una alimentació adequada, o ràtios d’exclusió social molt elevades.  Si no fem una anàlisi crítica dels 2 anys previs a l’1O no entendrem perquè no hi ha més gent dins el projecte de construcció de República.  Per tal d’ampliar la base cal fer polítiques per a la majoria, que donin resposta, i ara el municipalisme és una molt bona eina, i a més sabent que quatre diputades al Parlament no és suficient per pressionar un govern”

És un govern on cada àrea treballa el seu sector i no hi ha cap expectativa en lògica social. No hi ha cap pla, i s’hi suma un desacord profund entre ERC i Junts per Catalunya per prendre decisions, però en canvi sí tenen acords per a repartir el pastís.Tot inscrit dins una lògica continuista, que accepta i acata imposicions del marc autonòmic.  Tenim un parlament que no pot proposar d’acord amb les eleccions democràtiques però s’hi ha adaptat. Estem vivint el mateix que vivíem amb la sociovergència amb polítiques al servei de les elits.”

La diputada va concloure dient,

“el desconcert és generalitzat, i cal que tothom ensenyi les seves cartes, conèixer quina és la capacitat de tenir iniciativa política, partint de la premissa que la unitat d’Espanya no és cap dret fonamental.”

En acabar les intervencions s’ha obert el torn de debat on les persones assistents han participat amb qüestions sobre municipalisme i república. 

Podeu seguir el relat gràfic dels 10 debats clicant aquest enllaç. I en breu presentarem el programa electoral elaborat de forma col·lectiva i en base als debats, un model de ciutat municipalista per a transformar i construir sobiranies.

Crida per Lleida-CUP

6 d’abril de 2019


cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria