La Crida-CUP exigeix la implementació del “Camí escolar, espai amic” i un Pla Integral al Centre Històric

La Crida-CUP denuncia la no implementació del programa “Camí escolar, espai amic” al Centre Històric, aprovat al ple de febrer a proposta d’aquesta formació. La Crida-CUP considera una clara vulneració dels drets dels infants el camí escolar dels tres edificis educatius del centre històric, (pre-escolar i primària de l’escola Cervantes i del centre Gairoles). Actualment és un camí d’abocadors, deixalles, edificis abandonats, solars bruts, vidres, ferros, cables, culleretes i xeringues. És l’antítesi del que es va aprovar al ple: «una xarxa de mobilitat segura, sostenible i autònoma que millori el coneixement que infants i joves tenen del seu barri i dotar-los d’eines per tal d’identificar situacions de perill. A través del desenvolupament de recorreguts segurs i agradables de casa a l’escola, que ha de fomentar que els joves formulin propostes de millora, participar en l’execució i coresponsabilitzar tota la comunitat com a agent educatiu». En aquest sentit el comerç de barri és un punt clau per a donar suport als infants al llarg del camí de l’escola.

La formació considera que aquesta situació de deixadesa s’agreuja amb el xoc que suposa l’obertura del Call Jueu, un patrimoni en perill de conservació. La Crida-CUP ja va preguntar al ple de maig de 2016 si a banda del foment del turisme hi hauria actuacions per conciliar turisme i ciutadania, polítiques socials que vinculessin el Call amb els veïns i veïnes del centre històric. La resposta de l’aleshores tinent d’alcalde Fèlix Larrosa, va ser que es treballaria amb les associacions del barri perquè així fos. Dos anys després, no es coneix cap projecte educatiu ni social, projectes que haurien d’unir ciutadania i patrimoni amb la finalitat de potenciar el coneixement, l’estima i la conservació d’aquest llegat recuperat. Fa temps que les veïnes i veïns han de demanar reiteradament a les administracions que actuïn davant la manca de neteja. Uns veïns que, a més a més, cada estiu reben els temporers de la fruita que sobreviuen als seus carrers; una crisi no afrontada per l’Ajuntament que se superaria amb l’alberg de temporers.

Davant d’aquesta realitat, la Crida-CUP avantposa la protecció dels infants i exigeix la implementació del projecte «Camí escolar, espai amic» com a punt de partida per al Pla Integral del Centre Històric. Un punt de partida que superi les polítiques d’un Govern Municipal que ha volgut tapar la realitat del barri amb intervencions turístiques que aparten i amaguen la seva gent, com la conversió del Roser en Parador. Un Pla Integral que fixi els objectius en afrontar la gentrificació, la degradació de l’habitatge i el paisatge, la manca de parcs infantils, el treball sexual, la situació socioeconòmica dels seus habitants, la conciliació entre ciutadania i turisme i fer de la diversitat cultural l’eix cohesionador. Una política que posi al centre a les persones.

Lleida, 24 de setembre de 2018

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria