La Crida-CUP demana que s’aclareixi si les treballadores del SAD administren insulina per via subcutània

La Crida per Lleida-CUP presenta proposta de resolució demanant que s’aclareixi si SUARA obliga les treballadores a administrar insulina per via subcutània, donat que l’Ajuntament diu desconèixer-ho. Es demana que posteriorment es faci saber als grups del ple, ja que en cas de ser afirmatiu, s’estaria incorrent a un incompliment dels protocols de l’empresa. Si així fos i s’escaiés, es demana que s’iniciïn d’immediat les accions corresponents per sancionar l’empresa. I que alhora, es protegeixin les treballadores de qualsevol sanció per incompliment dels protocols, en cas d’haver administrat insulina per indicacions del personal de SUARA. 

L’1 de novembre, el responsable de SUARA manifestava a la premsa local que “només subministrem medicaments si es sota prescripció mèdica, quan les persones a les quals atenen no poden fer-ho pel seu compte i sempre que ells o un familiar ho autoritzi”. I afegia, “de les 557 persones que atenen a Lleida només 5 necessiten insulina i són injeccions que no requereixen de formació mèdica”. 

Unes declaracions que xoquen amb el manual de professionals d’atenció directa, editat per SUARA, on hi consta en l’«Apartat E: pràctiques que cal evitar; realitzar qualsevol mena de tècnica sanitària: cures de la pell, administració de qualsevol tipus d’injectables (controls de glicerina, injeccions subcutànies…)». Un fet que evidencia que l’administració d’insulina via subcutània aniria en contra de l’esmentat manual. I per tant, per incompliment dels protocols de l’empresa concessionària, podria derivar en alguna mena de sanció a la persona que l’administra. 

La proposta de resolució demana també que si la Paeria considera que és necessari  dur a terme aquest servei, ho faci constar per escrit a l’empresa concessionària. Que  s’asseguri que les treballadores reben la formació corresponent abans d’administrar insulina per via subcutània, i que tot aquest procés es faci amb un diàleg i una participació constant dels sindicats.

Aquesta proposta de resolució arrela de la demanda de la Crida-CUP del 30 d’octubre, on la formació denunciava que tenia constància que l’empresa Suara Serveis Sccl obliga les seves treballadores familiars a administrar insulina als i les usuàries del SAD.  La resposta del 19 de novembre de la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones va ser que no se’n tenia constància, sense respondre sí o no, per això es demana que s’aclareixi.

Uns fets que posen de manifest la pèrdua de control de l‘ajuntament quan s’empeny  el procés d’externalització d’un servei públic. En el cas del SAD, els efectes de l’externalització s’agreugen amb l’evident precarització de la plantilla feminitzada. En aquest sentit, la Crida-CUP porta la moció al ple de novembre per al retorn de la municipalització d’aquest servei a les persones. 

29 de novembre de 2018

La Crida per Lleida-CUP

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria