LA CRIDA-CUP CONSIDERA UNA BURLA LA CONVOCATÒRIA DEL CONSELL DEL PATRIMONI AL ROSER

La Crida per Lleida-CUP denuncia que el proper Consell de Patrimoni hagi estat convocat el proper dimarts al Roser, avui una societat mercantil, Paradores S.A. Una decisió que s’entén com una burla cap a la ciutadania, ja que un dels acords del Consell de Patrimoni és “transmetre el llegat social i cultural de la ciutat i el seu entorn, amb l’objectiu que puguin ésser gaudits i viscuts pels ciutadans que habiten la ciutat i les seves generacions futures”. És evident que el fet de convertir l’antic convent en hotel privat, ha amputat d’arrel la possibilitat del seu acompliment.

La Crida-CUP ja va denunciar que Paradores S.A. obvia i silencia intencionadament el Roser com a Espai de Memòria Històrica. És del tot contradictori convocar una reunió del Consell de Patrimoni en un lloc privat que no es vol interpretar. No s’ha acomplert la proposta de fer-hi un centre d’interpretació promès en el seu moment. No hi ha cap informació històrica i molt menys del setge i crema que va patir durant la Guerra de Successió, ni de la seva posterior ocupació militar. Tampoc dels usos culturals i pedagògics que vindrien després, essencials en la història d’una ciutat que va perdre el coneixement el 1717 amb la clausura de l’Estudi General. La intencionalitat política de l’empresa creix en veient-hi a l’entrada una placa commemorativa de la inauguració feta per Mariano Rajoy, dos mesos abans de l’atac que ell mateix va orquestrar contra al poble català l’1 d’octubre passat. La formació hi veu la intenció de col·laboració i promoció de l’espai de reunions per part de l’Ajuntament. Ha obviat els llocs públics, i ha fet convocatòria en un espai privat reservat per a turistes, empreses i ciutadans elitistes, del tot descontextualitzat enmig del barri amb més necessitats socioeconòmiques de Lleida.

La formació considera que aquest és un nou símptoma de la inviabilitat d’aquest Consell del Patrimoni, una iniciativa impulsada via ple per la Crida-CUP el 2016, i que pocs mesos després la formació lamentava que s’hagués erigit com “un consell de savis” enlloc de participatiu, ja que l’ànim de la Crida era el “d’incorporar els espais pertinents de participació ciutadana pel debat i revisió del catàleg de patrimoni i l’elaboració del Pla de gestió integral del patrimoni, a través de diversos grups de treball participats oberts a tots aquells agents socials que hi tinguin interès”.

L’Ajuntament va renunciar als usos del Roser a favor de l’Estat Espanyol, un espai que des de l’esquerra independentista i transformadora sempre s’ha defensat i es defensarà perquè sigui municipal amb usos culturals i al servei de la ciutadania.

 

Crida per Lleida-CUP

22 de juliol de 2018

 

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria