Els símbols de la vergonya

Sr. Director,

El passat diumenge 6 de setembre apareixia al diari Segre una noticia relacionada amb la simbologia franquista encara present a la ciutat de Lleida. Plaques amb el jou i les fletxes de l’Instituto Nacional de la Vivienda o l’escut que durant 40 anys de dictadura va lluir la bandera espanyola, formen part encara del paisatge urbà.

L’article del diari Segre ens recorda un cop més que, lluny del que alguns volen considerar un tema menor o obviar-lo perquè no és un “problema real de la gent”, aquest és un tema que hauria de preocupar a qualsevol demòcrata. No podem entendre com un ajuntament governat per un partit “socialista” no faci absolutament res per retirar aquests símbols encara presents a la nostra ciutat, que fou durament castigada durant la guerra civil per aquells que els ostentaven. Si bé fa uns anys, i després d’una intensa campanya contra el símbols feixistes per part de diversos col·lectius de la ciutat, l’ajuntament va accedir a enderrocar el vergonyós monòlit que s’alçava a la plaça Cervantes, cal recordar que ho va fer perquè tot seguit es va remodelar la plaça, no per una voluntat de voler netejar a fons els símbols franquistes de la ciutat.

I aquesta poca voluntat, queda palesa un cop més quan fem una ullada al nomenclàtor de la ciutat, on sense que la Paeria hi faci res, figuren encara el nom d’il·lustres colpistes o còmplices de la dictadura: Ramon Areny, Joan Recasens, Carmelo Fenech, Casimiro Sangenís o Miguel Montaña en serien alguns exemples. L’equip de govern municipal no pot perpetuar-se rere excuses com que el canvi d’aquests noms ocasionaria molèsties als veïns i comerciants, o escudar-se en un tema de competències per no procedir a retirar els símbols franquistes d’edificis que quedin fora de la seva propietat.

La memòria històrica de la ciutat ha de fonamentar-se en la democràcia, la llibertat i la justícia social, per la qual cosa és incomprensible la presència a l’espai urbà de tota aquesta simbologia. Recentment diferents ajuntaments de Catalunya i Espanya com Vic, Barcelona, Madrid o Guadalajara han procedit a revisar el nomenclàtor per eliminar els noms franquistes i retirar tot tipus de simbologia franquista d’aquestes ciutats, ja que consideren –amb bon criteri- que aquests símbols han d’estar en un museu i no ocupant l’espai públic.

La ciutadania de Lleida no es mereix un govern passiu amb aquest tema, ja que l’espai públic, l’espai de tots i totes, no pot embrutar-se amb noms i símbols que representen valors molt allunyats dels que han de prevaldre en una societat democràtica, per la qual cosa emplacem a l’ajuntament i l’alcalde a iniciar immediatament els canvis necessaris per eliminar els símbols feixistes de la nostra ciutat.

Eva Lega, Jordi Soldevila i David Sancho

Crida per Lleida – CUP

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria