Els balcons de Lleida donen el tret de sortida a la campanya «Fruita amb justícia social» d’enguany

Impulsada per la Crida, denuncia des de fa tres anys la vulneració dels drets de les persones temporeres

Lleida, 7 de juny, 2018.- Una cinquantena de balcons de la capital del Segrià, han donat el tret de sortida a la campanya ‘Fruita amb justícia social’, tot recordant que cada nit hi ha temporers dormint al ras. “Silenci, temporers dormint al carrer”, és el lema de les pancartes que es poden veure a les façanes, majoritàriament del casc antic de la ciutat, on l’any passat van arribar a dormir en carrers i places més d’un centenar de persones.

La reclamació al govern de la Paeria d’un alberg municipal pels temporers -que tot i haver-s’hi compromès no està en marxa-, és una de les reivindicacions de ‘Fruita amb justícia social’. Aquesta campanya, impulsada per la Crida per Lleida, denuncia des de fa tres anys la vulneració dels drets fonamentals de les persones que treballen al camp, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i de reclamar a les administracions un model agrari que recuperi la sobirania i que garanteixi el dret a la vida digna de pagesia i treballadors agraris.

La campanya s’articula en dos eixos de denuncia i de demandes. D’una banda, al voltant de la llei d’estrangeria, la vulneració de drets de les persones temporeres, el racisme institucional i la manca d’inversions destinades a les condicions de vida dels treballadors. De l’altra, la implantació de polítiques i d’un model agroalimentari sostenible i de proximitat que torni a produir aliments i no mercaderies i que, actualment només beneficia –gràcies també a diners públics- les grans indústries agroexportadores.

Fins ara, la campanya compta amb el suport d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, Tanquem els CIE, Tancada per Drets, Arrels Sant Ignasi, Fotomovimento, SOS Racisme, CGT, Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), Sindicat Manter, Càrnies en Lluita, Som lo que sembrem, Assemblea Pagesa, Coordinadora d’ONG i altres moviments solidaris de Lleida, Biblioteca Maria Rius, Papers per Tothom, Casal de Joves, Plataforma No en el nostre nom, Assemblea Llibertària, Ateneu Cooperatiu la Baula, La Cuina del Comú, ARRAN Lleida, Grup de Dones de Lleida.

En aquest sentit, la següent acció de la campanya comptarà amb la participació de membres de les entitats que li donen suport. Així, el proper diumenge 10 de juny, a les 19.30h, a la Plaça del Dipòsit de Lleida, tindrà lloc una taula redona per explicar a les persones temporeres els seus drets en la campanya de la fruita, tal i com s’ha fet els darrers dos anys.

Els ponents seran Mercè Jordana, advocada laboralista de la CGT de Lleida, Nogay Ndiaye, de ‘Fruita amb justícia social’, Appolain Djoubi, de l’Associació Aliança Ètnica, i dos representants de la Tancada per Drets de l’escola Massana de Barcelona. També participaran en l’acte membres de Tanquem els CIE i del SAT, el sindicat que recentment ha alertat de les represàlies contra temporeres de la maduixa d’Almonte (Huelva) que van denunciar les seues pèssimes condicions de treball i els abusos patits per part de capatassos i empresaris.

Lleida, 7 de juny de 2018.

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria