El proper 24 de maig fem una Crida per Lleida

Ara farà nou mesos que hem gestat un nou espai polític municipalista a la ciutat: la candidatura de la Crida per Lleida. Un espai obert i horitzontal per capgirar la ciutat des de l’esquerra rupturista, heterogènia i desacomplexada. Un nou espai des d’on somiar una Lleida justa, digna, solidària, feminista, igualitària, oberta, creativa, ecodependent, sobirana, coeducadora, desperta, viva, rebel, antifeixista i compromesa amb la ciutat i amb el país. Hem construït el projecte entre totes i des de zero, amb les mans obertes, però no buides; fent nostre el bagatge històric de les lluites socials de la ciutat, així com la contribució municipalista de l’esquerra independentista a Lleida; tot sumant-hi la de col·lectius i persones procedents d’àmbits i realitats diverses.

Ens reconeixem en un fil roig i negre que travessa la història de lluites de la nostra ciutat: de les veïnals a les de classe, passant per la lluita feminista i la de la llibertat del nostre poble. I perquè des de l’any 2006, començava una altra forma de fer política de la mà de la CUP de Lleida, l’única oposició real al govern municipal que s’ha fet al carrer. En els darrers anys hem treballat amb la denúncia pública de la privatització de serveis, amb l’oposició frontal a una ordenança de civisme criminalitzadora de la pobresa, amb una intensa lluita per salvar el Roser i el seu ús públic, cultural i al servei de la memòria històrica; amb una crítica oberta al model urbanístic d’obres sense rumb com la Llotja o el Magical, que ens han fet renunciar a altres prioritats socials. I amb l’impuls de fins a tres audiències públiques sobre les Basses, el Museu Morera i els serveis públics de la ciutat. Però també ho hem viscut amb unes marees ciutadanes que han defensat amb dents i ungles els nostres drets col·lectius: l’educació, la sanitat, el dret al propi cos o el dret a l’habitatge, per posar-ne alguns exemples actius. I per descomptat, amb uns espais autogestionats per un jovent que ho val tot. Col·lectivament, doncs, creiem que cal parlar d’una feina continuada de formiguetes per contraposar-nos a una classe política que ha fet del privilegi, l’opacitat i el control, una forma de gestió política.

Aquests darrers temps han estat uns mesos en què les dones i homes de Crida per Lleida hem treballat intensament en una candidatura on el primer és l’últim, i l’última la primera. Impulsant una campanya feta amb les mans i el cor de cada una de les persones implicades, i sense deure favors a ningú. I hem demostrat que és possible, que els deutes bancaris de les campanyes electorals són el preu que paguen aquells a qui els hi manca allò més important: un projecte sòlid al carrer i la força i el treball de les persones que empenyen col·lectivament i des de l’entusiasme.

Ho hem fet encartellant i penjant pancartes, fent parades per difondre el projecte, a través d’activitats als barris per ubicar les prioritats i lluites veïnals sobre el mapa, coneixent les desigualtats i els projectes del Centre Històric; participant en debats, trobades amb entitats i lluitant diàriament per tenir presència als mitjans de comunicació. També a través d’accions per municipalitzar l’aigua, per la lluita LGTBI, per la defensa del patrimoni, pel dret a l’habitatge; per la joventut, les dones, el sufragi universal; presentat al·legacions al Plec de les Basses, denúncies públiques de l’opacitat municipal…; propostes i més propostes del nostre programa participatiu explicades en cartes i articles col·lectius. I tot plegat amb el suport de moltes altres persones que han col·laborat amb nosaltres, per exemple, amb el manifest de suport de més d’un centenar de lleidatans i lleidatanes de diferents àmbits que, desinteressadament, han donat suport públic al projecte. Al llarg d’aquests mesos ens han acompanyat també el David Fernández, l’Antonio Baños, la Gabriela Serra, el Quim Arrufat, l’Anna Ariño, el Josep Manel Busqueta, i tantes d’altres que lluiten a diari i que han sumat i multipliquen la Crida per Lleida.

Creiem, amb sincera convicció, que Lleida pot ser diferent. Obrirem el Ple a la ciutat, farem accessible tota la informació municipal, portarem la veu dels moviments socials, de les entitats i dels veïns i veïnes a l’Ajuntament, que ha de ser i és de la gent, i ho farem des de l’ètica i l’assemblea oberta: els nostres regidors i regidores hi seran quatre intensos anys i amb limitació de sou i zero privilegis. Hi seran per defensar les propostes del programa polític de la Crida, i el treball col·lectiu de transformació social que sorgeixi: per capgirar el sistema econòmic, per defensar els nostres serveis públics, per combatre la pobresa i la injustícia, per fiscalitzar els comptes municipals, per construir alternatives que ens apropin a una Lleida igualitària i diversa, per recuperar la memòria històrica d’una ciutat que la té silenciada, per dignificar, per alçar la mà al Ple en favor de la independència del nostre poble i seguir alçant el puny al carrer. Per fer de Lleida i del procés constituent una oportunitat magnífica per assolir els nostres drets socials, per assolir totes les sobiranies: la nacional, l’econòmica, la social, la feminista, l’ecològica… Totes.

No hi ha canvi sense alegria i entusiasme. Poder dur-ho a la pràctica és cosa de totes. Per això el proper 24 de maig volem omplir de carrer les urnes: Omplim les urnes de rebel∙lia! El proper 24 de maig votem Crida per Lleida!

Assemblea de la Crida per Lleida

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria