El perquè d’un parc agrari a l’Horta de Lleida

En els darrers 50 anys, el model d’agricultura industrialitzada ha triomfat a l’Horta de Lleida, de la mateixa manera que ho ha fet a la resta de Catalunya. El que eren camps de petita producció, gran varietat de cultius i comerç directe amb la ciutat han esdevingut explotacions amb tendència al monocultiu, desconnectades del consumidor i del territori, i sotmeses a les condicions del mercat que imposen els grans operadors de l’agroindústria.

S’ha demostrat que aquesta intensificació i industrialització de la producció agrícola no resulta ni rendible ni saludable. Els pagesos es veuen atrapats amb l’augment dels preus dels productes que els permeten “salvar” la collita, el preu de la maquinària i el combustible, entre d’altres. A més, hem perdut qualitat mediambiental i s’ha agreujat el desequilibri poblacional, amb la pèrdua de joves pagesos i el conseqüent envelliment de la població. Ser pagès, avui en dia, no és un bon negoci.

Des de la Crida per Lleida, proposem revertir aquest model per tal de tornar el protagonisme a la pagesia i a la producció agrària amb valor afegit. Volem revifar l’economia dels petits pagesos, recuperar l’equilibri mediambiental i donar-li valor com a patrimoni i espai d’identitat.

Per tot això, proposem la creació d’un parc agrari a l’Horta. És l’eina que ha de donar la seguretat urbanística perquè aquest espai quedi fora de l’abast del ciment i del quitrà, i a més, permeti el desenvolupament d’una producció de qualitat, tot potenciant i fomentant l’agricultura ecològica. No es tracta d’imposar cap model, sinó de fomentar i assessorar per tal que els pagesos que vulguin tinguin les eines i la capacitat per poder fer el canvi de la producció convencional a l’ecològica. Ens agradaria que l’Horta esdevingués, amb el temps, una Àrea Lliure de Transgènics, així com un espai net de productes tòxics i cancerígens com és el glifosat.

Hem d’aconseguir que l’Horta sigui el rebost de Lleida. El mercat local permet als i les productores un major control sobre el producte, ajuda a la recuperació de l’autoestima per la feina valorada i recompensada, millora els beneficis econòmics de la pagesia que no ha de dependre d’intermediaris i afavoreix la motivació per la millora de la qualitat alimentaria i la conservació del medi. Per aquest motiu, és necessari impulsar la comercialització de proximitat d’aquesta producció ecològica i alhora, donar suport tècnic per a la creació d’obradors i d’indústria agroalimentària que permeti manufacturar i donar sortida als productes a la mateixa Horta i, fins i tot, a la pròpia explotació.

També pensem que per millorar la comercialització d’aquests productes, seria clau establir una denominació local de producte de Lleida, que el dotés de valor afegit i el distingís visualment. En aquest sentit, també proposem la creació al Mercat de Pardinyes d’un espai diferenciat i privilegiat pels pagesos de l’Horta que comercialitzen directament la seva producció. També aniria en aquesta línia el fet d’incorporar el consum d’aquests productes a tots els menjadors públics que depenen de l’Ajuntament.

Sabem que es tracta d’una proposta valenta, un canvi de model que s’esdevindria a llarg termini, pensat perquè els pagesos puguin viure de la terra, donant valor a la salut i a la qualitat del que mengem. Un nou model que, en definitiva, valori l’Horta com a patrimoni mediambiental i identitari de la ciutat. Que l’equip de govern de la Paeria vulgui “pujar al carro” d’aquesta proposta, encara que tard, ja ens sembla bé. El dubte és si realment vol omplir de contingut la figura del Parc Agrari o només vol un “florero”.

Jose Ramon Olarieta i Amàlia Atmetlló, membres de la Crida per Lleida-CUP

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria