El nostre “NO” a les bases del Premi Lleida Visual Art

L’any passat dèiem al Ple que era la darrera vegada que ens absteníem a les bases del Premi Lleida Visual Arts si no hi havia un replantejament sobre els seus objectius. I a 2018 ens trobem amb unes bases quasi iguals, i sense entendre aquests bolets en la política cultural de la ciutat, desemmarcats d’un Pla integral d’actuació en polítiques culturals, aquest és un NO a la totalitat. Cal planificar, pensar, escriure i posar sobre el paper d’on venim, cap a on volem anar, de quina manera hi volem arribar, amb quins recursos i, el més important, amb quins objectius.

Cada any l’objecte del Premi canvia. Aquest any són 5.000 € en el moment d’atorgar el premi i, un cop el curt elaborat, 5.000€ més a l’entregar la còpia a l’Ajuntament. Hipotecar-se per una producció amb 5.000 € inicials és irrisori. Els costos de rodatge, producció i post-producció d’un film són molt més elevats, i una ajuda d’aquestes característiques no pot despertar, ni despertarà mai, el veritable interès de la industria audiovisual dels Països Catalans, i entenem que tampoc serveix per potenciar la indústria local, perquè des de fa molts anys no existeixen mitjans de difusió i promoció dels creadors locals. És difícil l’interès que pot despertar per aquells que tinguin recorregut professional, i arriscat pels qui no en tenen. És el peix que es mossega la cua. És el premi pel premi, sense projectar a qui va dirigit, sense haver plantejat una política real d’ajut, de promoció i seguiment dels autors locals, als sector de l’audiovisual i el cinema, o a la promoció i difusió de la ciutat.

És necessari un marc referencial capaç de planificar horitzons, crear públics, coordinar formació, equipaments, donar suport a la creació, donar impuls i conèixer el teixit i col·lectius artístics, la indústria. Que informi dels punts forts referencials i els punts febles que cal potenciar i promocionar. I un dels documents que penjaríem d’aquest Pla integral podria ser un programa específic per promocionar les arts i la cultura audiovisuals a la nostra ciutat.

Entenem que a dia d’avui, el plantejament que fa la Regidoria de Cultura en matèria audiovisual no dóna el suport necessari a la creació artística, i si en el seu moment es va tirar endavant un projecte públic titànic com el Magical, ara ha d’estar al servei del teixit creatiu. El Premi Visual Art no té objectius ni estratègia, no penja d’un projecte, no hi ha difusió, no té repercussió, es va crear el Premi per a donar-li ús al Magical, però sense apostar-hi.

Grup de Cultura Crida per Lleida-CUP

3 de juliol de 2018

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria