El medi ambient a Lleida: retrobar, reconèixer i recuperar l’ètica ecològica

Medi ambient, sostenibilitat, ecologia, biodiversitat, economia, crisi, sobirania, territori, paisatge, clima, bellesa, ésser humà, responsabilitat, respecte, bé comú, cooperació… són paraules clau en l’essència de tot projecte comunitari, però la perversió de l’actual sistema mercantilista ha anat engolint el seu significat i cal reinventar la paraula per retrobar i saber recuperar l’harmonia del medi.

Cal reconèixer-nos i denominar-nos «ecodependents». I també reconsiderar el medi ambient com un ideal vital per a les societats. Ens cal informar respectuosament el medi i ser autocrítiques amb el comportament humà envers l’entorn natural i envers l’urbanisme. Per això, des de Crida per Lleida volem prioritzar un seguit d’accions polítiques:

Actuar sobre l’urbanisme: crear un equip pluridisciplinar i participatiu de projectes urbans municipals, pensant des de les necessitats de les persones, dels barris per la ciutat plural; afavorir la rehabilitació versus l’expansió especuladora; un estudi participat sobre el paisatge identitari de la ciutat (colors, materials, volums, altures) amb paràmetres biològics i una visió integradora i harmonitzadora de la diversitat; avaluar factors de risc com els químics, el magnetisme, l’electricitat, la radioactivitat i les telecomunicacions; crear el Consell local del medi ambient, amb Paeria i societat civil, per incorporar la participació en el planejament urbanístic i del medi.

Actuar sobre la mobilitat: defensar una mobilitat més humana; crear un pla de mobilitat integral on prevalgui el dret del més feble per davant del més fort: donar prioritat al vianant, seguit del ciclista i després el transport públic, i fer-ho de forma participativa amb la ciutadania; identificar les infraestructures que són necessàries per connectar tot el territori, tant les vies com equipaments i serveis, tenint en compte tot el terme, les partides i els pobles més propers.

Actuar sobre l’entorn natural: recuperar espais verds d’ús públic i arrelats a la societat lleidatana: les Basses han de ser del poble i per al poble; clara defensa de la Carta dels Arbres que compromet en la seva cura i en la seva consideració com a patrimoni, incrementant-ne el nombre; revertir la manca d’espais verds (Lleida està molt per sota de la mitjana); tenir cura del nostre entorn: tots els erms municipals, inclosa la Timoneda, catalogar-los com a Àrees d’Interès Natural (AIN).

Actuar sobre l’Horta lleidatana: creació d’un parc agrari com a eina per aturar l’especulació urbanística i poder assegurar el desenvolupament de l’agricultura de proximitat; atorgar valor afegit als productes i potenciar una industria petita i mitjana d’elaboració de productes de l’Horta; el sector agroalimentari ecològic ha d’anar essent majoritari per un desenvolupament ecodependent i reduir la petjada ecològica.

Actuar sobre la generació de residus i energies: posar fi als abocaments il·legals de runa i altres deixalles; prioritzar la reducció de residus i fomentar-ne la seva recuperació; reomplir de significat les paraules «renovable», «responsable» i «eficiència» en l’ús de l’energia amb el paràmetre bàsic de producció neta, de proximitat i excloent l’especulació de les grans companyies elèctriques.

Actuar sobre el dret bàsic a l’aigua: remunicipalització del servei per una gestió pública de l’aigua, transparent i que tendeixi cap a la minimització del consum; lluitar per un riu Segre amb el seu cabal ecològic adequat, no sols pel lleure sinó com a espai d’estudi i transmissió de valors i respecte al medi.

Comprendre el medi ambient d’una manera integral i integradora, com allò que ens envolta i ens estimula, és prendre partit per un model que aposti amb força pel decreixement, tant urbanístic com de consum de recursos, evitant la depredació sense treva del nostre territori i patrimoni natural. Només així, podrem evitar caure en els mateixos errors que ens han abocat a la crisi actual i ens permetrà encarar, des de l’ètica ecològica i la solidaritat, un futur més esperançador per al planeta i una oportunitat per fer de Lleida un municipi ecodependent, amb una evolució conjunta ciutat-natura i gestionada amb la participació decisiva de tota la ciutadania.

David Colell, Helena Guiu i Josep Maria Jansà

Membres de Crida per Lleida

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria