Discurs d’investidura de la Crida per Lleida

Hem promès la Constitució i ho hem fet per imperatiu legal per tal de poder ostentar la condició que la ciutadania ens ha atorgat: el de ser portaveus d’un projecte de canvi social lligat a un procés polític d’alliberament nacional que ens ha de dur cap a la independència, la plena sobirania del nostre poble i la lluita per a la superació d’un profundament injust sistema capitalista.

Hem promès sobre un text que desobeirem per obeir a la voluntat popular

El nostre compromís NO és amb una Constitució Espanyola que ens nega la llibertat més bàsica com a poble, el propi destí com a catalans i catalanes, el dret a decidir el nostre futur col·lectivament i la capacitat d’un canvi social per construir un sistema social just que deixi el capitalisme enrere.

El nostre compromís és amb la voluntat popular i amb el camí cap a la independència que aquesta traça, des del compromís inequívoc amb els Països Catalans, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.

El nostre compromís és amb una independència associada a un procés constituent de baix cap a dalt, que tingui en els ajuntaments la garantia de participació de tothom per evitar que es construeixi des de dalt, des de les elits. Perquè volem construir la nostra nació de baix cap a dalt i omplir-la de contingut social, lligant, indestriablement, l’emancipació nacional amb la social.

El nostre compromís, ferm i decidit, és amb la defensa de les classes populars, de qui volem ser altaveu i eina per fer de la Paeria la palanca necessària de canvi social.

El nostre compromís és ser l’altaveu de les dones i homes de totes i cadascuna de les diferents marees, moviments socials i polítics que en els darrers anys han empoderat la ciutadania per tal de fer front a la desigualtat i la injustícia.

El nostre compromís és el de potenciar noves maneres de fer política des de paràmetres d’ètica, transparència i participació popular, però sobretot des de l’empoderament dels barris i les persones per tal de poder decidir conjuntament les principals decisions de ciutat i no haver de delegar la pròpia opinió a uns representants cada quatre anys.

El nostre compromís és amb la plena democratització de l’Ajuntament, per a impulsar un nou projecte de ciutat, que es basi en principis comunitaris d’igualtat i justícia social, i que situï la gent, els barris i les partides de Lleida al centre de la presa de decisions i de les polítiques locals.

El nostre compromís és amb la Lleida social, digna, solidària, oberta, justa, participativa, sostenible, compromesa, coeducadora, antifeixista, feminista…, la ciutat de les persones i dels pobles rebels.

El nostre compromís és el d’ajudar a construir d’una ciutat avançada, activa i veritablement democràtica, lliure de discriminacions per motius d’origen, gènere o opció sexual, ambientalment equilibrada i que garanteixi l’accés a tots els drets socials per part de la població de Lleida.

Per tot això hem pres la humil decisió de desobeir.

I per tot això, i perquè som només portaveus de l’assemblea, ens comprometem a portar la veu del carrer a la Paeria, a fer una oposició constructiva però contundent, ferma en la lluita contra el patriarcat i la condescendència de l’actual sistema de privilegis, exigent amb nosaltres mateixos i amb les polítiques de govern i oposició.

Perquè volem fer l’oposició del “SÍ”

Del SÍ a les municipalitzacions dels serveis públics.

Del SÍ a un Ajuntament que estigui al cantó de les persones més febles.

Del SÍ a un Ajuntament que aposti per l’economia social i el cooperativisme.

Del SÍ a obrir escletxes perquè la participació ciutadana sigui eina i motor.

Del SÍ a teixir, entre totes i tots, la nova ciutat que fa tants i tants anys que somiem.

Del SÍ a la llibertat nacional.

Del SÍ a construir una ciutat que lideri, des de Ponent, la lluita i el compromís social en el procés de construcció cap a la futura república catalana.

Treballarem perquè es faci una auditoria del deute on les lleidatanes i lleidatans puguin decidir, mitjançant consulta popular, si hem de pagar el deute il·legítim o no.

Treballarem perquè els espais públics siguin públics i no per empreses privades; perquè les Basses siguin un espai obert a tothom, amb activitats esportives, de lleure i de natura i no un parc temàtic d’una entitat privada.

Treballarem perquè els mercats municipals tornin a ser municipals i no un gran supermercat privat, i que s’enxarxin amb una Horta que volem preservar mitjançant un parc agrari i un banc de terres.

Treballarem perquè la Marea Blanca, la PAH i els altres moviments, entitats polítiques, culturals i socials de la nostra ciutat tinguin participació directa i vinculant, si ho volen, en la vida política de les institucions, perquè tenen la legitimitat del carrer.

Ho hem dit i no volem acabar el discurs sense repetir-ho: tindrem quatre peus al ple de la Paeria i milers al carrer.

crida_investidura_document

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria