En defensa de l’agricultura lleidatana. Pa, terra, treball i allotjament!

Les entitats de la campanya “Fruita amb justícia social” (Crida per Lleida-CUP, CGT, Papers per Tothom i Casal Popular de Joves) celebrem que la Paeria hagi recollit la nostra proposta que vam posar sobre la taula l’octubre de 2015, on demanàvem la creació d’un alberg per a persones temporeres. La lluita col·lectiva sí pot fer moure el granit. Després de dos anys de debat sobre la situació dels temporers, i de la rotunda negativa de la Paeria a crear un alberg per a treballadors de la fruita i no voler reconèixer que pateixen un problema d’explotació laboral, de desatenció i invisibilització institucional, per fi s’ha generat una trobada amb diferents administracions. Lamentem que la reunió no hagi comptat amb la participació de la Diputació de Lleida i amb els sindicats agraris i de classe, agents imprescindibles per a trobar una solució. Però els compromisos que es presenten a la premsa, més enllà de grans titulars, no són ni ferms ni ningú esmenta aplicacions pressupostaries, així doncs, cautela.

Des de Fruita amb justícia social exigim que es contempli a totes les persones treballadores que arriben a Lleida per la campanya, amb o sense contracte, amb o sense papers, perquè siguin quines siguin les seves condicions totes elles treballen a la collita.

Demanem a les institucions i als sindicats agraris que denunciïn a inspecció de treball l’incompliment del conveni agrari, i que es supervisi els allotjaments que s’estan facilitant als treballadors. Així mateix demanem als ajuntaments del Segrià que no permetin l’ús d’equipaments agraris o d’immobles en ruïnes com a habitatges i s’apliquin les sancions pertinents, perquè no hi ha ningú més cec que aquell que no hi vol veure.

Sol·licitem a la Generalitat que recuperi el finançament per a l’allotjament de temporers i en faci control i seguiment, i que s’acabi amb la privatització de la gestió d’equipaments públics. Així mateix exigim recuperar les borses de treball i eliminar la gestió de les ETT.

Reiterem el nostre suport i compromís amb el sector agrari, el que pateix les nefastes conseqüències del neoliberalisme de les multinacionals i grans corporacions agroalimentàries, i els encoratgem a treballar per un nou model d’agricultura respectuós amb els recursos i les persones, destinat a produir aliments i no bens especulatius.

Tenim memòria i hemeroteca, per tant, només recollint les declaracions del regidor Rodamilans i d’Àngel Ros de l’últim mes i mig en tenim prou per no dipositar massa confiança en les seves paraules. Els membres de la campanya hem estat a peu de carrer fent recompte de persones sense llar i recollint demandes i denúncies, ens hem reunit amb el regidor dos cops en un mes, ho hem portat al ple Paeria amb la Crida, hem acudit al síndic de greuges de Paeria i al de Catalunya. Mentre el govern de Paeria es negava a facilitar més places d’allotjament al·legant que no hi havia necessitat, enviava a la guàrdia urbana a desallotjar les persones que dormien en determinats carrers, per tal d’ocultar-los a la ciutadania. No és un problema nou, ni sorprenent, és una situació repetida de més de dos dècades, però la nostra denúncia ha aconseguit que no se’ls faci marxar a cop de mànegues d’Ilnet, hem fet visibles als invisibles.

Apliquem la dita popular de “gat escaldat amb aigua tèbia en té prou”, i després de dos anys d’incompliment reiterat de compromisos i desatenció de les prioritats dels més vulnerables,  ara li demanem al govern de la Paeria responsabilitat de la paraula donada, més enllà de fàcils titulars de diari que després queden en promeses incomplertes o en desmemòria sobre l’atenció a les necessitats urgents de les persones treballadores que pateixen la situació de sensellarisme. Seguirem cada pas que faci la Paeria i la resta d’administracions per fer respectar els drets dels treballadors de la fruita, i seguirem fent denuncia dels incompliments i agitació popular per a l’organització de la defensa del drets de la classe treballadora.

Fruita amb justícia social.

Lleida, 9 d’agost de 2017

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria