aurèlia pijoan

La Crida demana que la sala de recepcions de la Paeria porti el nom d’Aurèlia Pijoan, primera regidora de la ciutat

La Crida per Lleida – CUP ha presentat una proposta a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, perquè la Paeria homenatgi públicament el proper setembre a Aurèlia Pijoan (Castellserà, 1910 – Ciutat de Mèxic, 1998), la primera dona regidora de la història del municipi.

Pijoan va ser regidora entre el setembre i octubre de 1937 en representació del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Llicenciada en medicina, va treballar al laboratori Municipal de Lleida on s’especialitzà en la producció de la vacuna contra la tuberculosi. En l’àmbit polític, tingué un ferm i ineludible compromís en defensa de la República i dels valors d’aquesta des de la seva militància comunista, que durà fins al final de la seva vida.

Un compromís militant que l’acompanyà al llarg de la seva vida, tant a Lleida com al seu exili a França, República Dominicana, Cuba i, finalment, Mèxic. Degut a la seva militància va ser multada, expatriada i inhabilitada pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques, uns judicis que van ser anul·lats per unanimitat al Parlament de Catalunya.

Justament aquest 2017 es compleix 80 anys de la presa de possessió de la primera dona a la Paeria: un esdeveniment força significatiu en un moment on la representació de les dones a la política municipal encara no és igualitària. Així, la Crida proposa que la sala de recepcions de la Paeria dugui el nom d’Aurèlia Pijoan i s’incorpori una placa amb la seva biografia.

Queda, doncs, molt de camí per assolir la igualtat de gènere, un fet que passa per la visualització i el reconeixement de la tasca de dones com Aurèlia Pijoan, i d’instaurar les mesures socials, legals i administratives per fer-la efectiva.

‘Aurèlia Pijoan, de la Lleida republicana a l’exili de Mèxic’ (Antonieta Jarne, Pagès Editors)

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria