La Crida aconsegueix que la Paeria faci un estudi sobre les condicions de vida dels temporers a l’Horta

La Crida per Lleida – CUP ha defensat avui a la Comissió de l’Horta una proposta en la que es demana encarregar un estudi sobre la mà d’obra de la campanya agrària a l’Horta lleidatana. Segons la formació, aquest estudi ha de contemplar la procedència dels treballadors, les seves necessitats d’habitatge, el nombre d’allotjaments que es destinen a la campanya i les seves condicions. La Comissió de l’Horta lleidatana ha aprovat aquesta proposta.

Segons la Crida, amb la diagnosi resultant d’aquest estudi l’Ajuntament haurà d’emprendre les mesures necessàries per fer complir les normatives de salubritat, seguretat i condicions habitables dels allotjaments per a les persones temporeres. El regidor de l’Horta, Fèlix Larrossa, ha dit que això no és competència municipal, sinó que pertoca a Inspecció de Treball: una afirmació que la formació anticapitalista rebat.

«De la mateixa manera que la Paeria celebra els èxits de la campanya fruitera al municipi, també ha de responsabilitzar-se dels costos socials i pressionar les empreses agràries perquè compleixin amb els drets dels treballadors», afirma Gemma Casal, representant de la Crida a la Comissió.

En aquest sentit, la formació ha tornat a remarcar que el Conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya (2015 – 2017) obliga, en l’article 31, a oferir un habitatge digne i en condicions a aquells treballadors els quals el seu domicili habitual sigui a més de 75km de la feina.

Al llarg de les últimes dues dècades, la campanya agrària de la fruita dolça atreu a la ciutat de Lleida un nombre elevat de persones per a la collita. Cada any es repeteixen els casos de persones treballadores que, malgrat estar contractades, es troben sense allotjament o es veuen abocades a l’ocupació d’edificis abandonats a l’Horta.

La Crida assenyala que la majoria d’empresaris de la pagesia fan bé les contractacions, però aquells que no compleixen amb els drets dels temporers provoquen un cost social molt elevat amb la campanya de la fruita i la manca d’allotjaments (salut laboral, drets vulnerats…).

Lleida, 10 de juliol de 2017

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria