Comunicat de la Crida per Lleida en relació a les denúncies per abusos sexuals a dos professors de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida

Dos professors de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida han estat investigats a causa d’una denúncia per abusos sexuals, entre els anys 2002 i 2008, interposada per un col·lectiu de víctimes. Dita denúncia ha estat arxivada, ja que han passat més de 10 anys i els fets denunciats han prescrit.

Dones a Escena, des de la sororitat, ofereix una pantalla de protecció a les víctimes i fa arribar la seva veu i voluntat arreu.

Davant aquesta situació, la Crida per Lleida-CUP condemna aquesta i totes les agressions i abusos sexuals, així com l’abús de poder, i comunica que:

  1. Volem donar tot el nostre suport i recolzament a les víctimes, perquè #JoEtCrec.
  2. Tenim tolerància zero als abusos sexuals: una violència socialment normalitzada i legitimada dins el nostre sistema patriarcal.
  3. L’Aula Municipal de Teatre de Lleida té tot el nostre suport per a fer front a aquesta situació. Li demanem que posi tots els seus esforços en trobar totes les víctimes entre l’inici i el final de l’estada d’aquests dos professors a l’escola.
  4. Que la Regidoria d’Educació i el Departament d’Ensenyament posi a l’abast del centre tots els i les professionals que necessiti per a fer-hi front, tan pel que fa a la instauració de protocols per a que no es pugui tornar a repetir, com per a realitzar les cures necessàries que recuperin la confiança de professorat i alumnat, perquè ells i elles també són víctimes colaterals d’aquesta situació.
  5. Cal obrir finestres de bat a bat i posar llum a les ombres. No podem callar i no podem deixar passar el temps com si res no hagués passat.
  6. Demanem a l’Ajuntament que aquest tema tingui la màxima prioritat. Que mai més es pugui reprendre cap tipus de relació laboral amb els presumptes agressors; ni a l’Aula ni a cap altre ens municipal dedicat a l’educació. Que es posin els recursos en intentar localitzar totes les possibles víctimes, per fer net i per poder jutjar els abusadors.
  7. Denunciem un sistema judicial clarament patriarcal i obsolet. No pot ser que un fet tan greu com l’abús sexual a menors d’edat prescrigui als 10 anys. Hem de poder deixar el temps necessari perquè una víctima sigui conscient d’allò que ha passat i se senti segura per a iniciar els passos de reparació psicològica que desemboquin en una denúncia. Les conseqüències dels abusos no prescriuen mai en la víctima, el mal es porta tota la vida. Els fets tampoc no haurien de prescriure.
  8. Les institucions públiques, així com els centres educatius, tenen l’obligació de prevenir, de detectar i d’abordar la violència masclista i els abusos de poder. S’ha d’activar un protocol per abordar agressions masclistes i homòfobes. I també un espai idoni per a propiciar que possibles víctimes puguin sentir-se segures per a denunciar-ho. Actualment, aquest espai l’ofereix Dones a Escena, però demanem que tinguin tot el suport de l’Aula de Teatre i de l’Ajuntament.
  9. Fem una crida a la resta de partits polítics, sindicats, organitzacions i institucions a sumar-se a aquesta denúncia i a donar una resposta contundent contra qualsevol agressió o abús sexual. El silenci també ens posiciona, i no és al costat de les víctimes, precisament. Cal erradicar de la nostra ciutat tant la violència com les actituds masclistes i homòfobes, així com els abusos de poder.

Per aquests motius, ens sumarem a totes les propostes i accions de Dones a Escena per tal de donar suport a les víctimes, de denunciar situacions anòmales i acabar amb la violència patriarcal de la nostra ciutat i de la societat en general.

Lleida, 9 de juliol de 2019

Crida per Lleida – CUP

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria