granja d'escarp

Carta oberta a Manel Solé, alcalde de la Granja d’Escarp

Benvolgut Manel Solé, alcalde de la Granja d’Escarp,

Ens hem vist obligades a redactar aquesta carta atès les darreres declaracions que va fer per a la premsa i que van quedar recollides en diferents mitjans. En relació a les seves paraules li hem de fer dues recomanacions. La primera: abans de titllar públicament els temporers de treballadors ineptes administrativament i desconeixedors de la diferència entre salari brut i salari net, vostè tingui en compte que, com l’alcalde d’un poble que no arriba ni als 1000 habitants i que cada estiu des de fa 20 anys necessita al voltant de 500 temporers per la campanya de la fruita, encara no ha tingut temps de trobar una solució a la problemàtica de l’habitatge.

Si a més vol oferir formació als treballadors del camp, tingui en compte també que no són els únics que en necessiten. La segona recomanació que li fem en aquest sentit és que abans de parlar obertament sobre la legislació i sobre si els pagesos estan obligats o no a oferir allotjament, dediqui uns minuts a explicar la legislació a alguns agricultors, perquè estaria bé que després de 60 jornades treballades no sortissin els temporers del camp amb cinc jornades cotitzades a la Seguretat Social. També podria oferir espais d’informació als temporers i als contractadors per a què coneguin els seus drets i obligacions: contractes, habitatge, salut laboral, serveis socials, etc.

Com a últim apunt volem deixar clar que segons la normativa vigent, tot temporer que estigui empadronat a 70 km o més del camp on ha d’anar a treballar, el pagès està obligat a oferir-li un allotjament digne. I ja que parlem d’això abans de concloure permeti’ns que ens prenguem la llibertat d’explicar el què és un allotjament, que sembla ser que precisament a la Granja d’Escarp, tal i com es pot apreciar fent un simple tomb pel seu poble hi ha alguns que no ho tenen clar.

Un habitatge digne és aquell que compleix les normes de seguretat (no està mig enderrocat, ni declarat en ruïnes), és aquell que compleix amb els cànons d’habitabilitat i salubritat (com per exemple, estar dotat de foses sèptiques i desaigües amb els seus respectius lavabos, disposar d’aigua corrent i corrent elèctrica) i si pot ser, amb una mica de decència, moralitat i humanitat que no resulti ser la residencia habitual d’animals com gossos, cavalls i porcs durant la resta de l’any. Estaria bé que igual que s’indigna per la situació dels pagesos s’indignés per la situació dels temporers i dediqués esforços en millorar les seves condicions.

Nosaltres apostem per l’agricultura, però la d’un model que no es dediqui a explotar éssers humans, ni a acaparar terres i treball dels pagesos, sinó una agricultura que es dediqui a produir aliments amb justícia social i que permeti viure dignament a pagesos i temporers. A la Granja d’Escarp i arreu hi ha pagesia que treballa bé i respecta els drets laborals, però quan surten a la llum els casos en què no és així vostè com alcalde hauria de ser el primer interessat en denunciar-los i no sortir al pas amb declaracions en contra dels temporers que s’han atrevit a alçar la veu en defensa de quelcom tan bàsic com la dignitat humana.

El convidem a apuntar-se a la campanya de fruita amb justícia social. Destriem les males praxis i premiem als qui ho fan bé. Totes hi sortirem guanyant!

Fruita, justícia social

Nogay Ndiaye
Crida per Lleida- CUP, Fruita amb Justícia Social

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria