A Lleida ja no ens alimenten molles, que volem el pa sencer!

Vivim un moment il·lusionant. Un desvetllament de la consciència col·lectiva amb grans mobilitzacions populars en defensa de la llengua, la cultura, l’escola pública, la sanitat, el dret al propi cos, el dret a l’habitatge, la participació ciutadana, la defensa del territori, dels nostres llocs de treball i els drets socials. I com no podria ser d’altra manera, també de la reivindicació del dret a decidir i la independència.

Aquestes no són unes eleccions municipals més, ni Lleida no pot quedar al marge del context històric que protagonitzem els catalans i les catalanes. Per això, des de Crida per Lleida apostem per un model de ciutat no aïllada sinó inserida, com una baula més, en l’actual procés constituent i de ruptura democràtica amb l’Estat espanyol que ens ha de permetre construir, entre tots i totes, un horitzó de llibertat on es facin plenament efectius els principis democràtics i de justícia social, on es tingui en compte la ciutat de Lleida i els seus reptes socials.

Entenem que la sobirania va molt més enllà de la sobirania nacional, per això parlem de sobiranies en plural. Perquè ens proposem guanyar totes les sobiranies que ens poden afectar, des de les més individuals fins les més col·lectives, passant per diferents graus i àmbits de sobirania: econòmica, alimentària, popular, energètica, tecnològica, reproductiva i de cures, residencial, cultural, de l’espai públic i de llibertat nacional.

La República catalana que volem construir, doncs, és aquella on la voluntat popular pugui materialitzar-se a través de polítiques decidides horitzontalment i a través d’unes institucions transparents i netes de corrupció, com poden ser els seus ajuntaments, les institucions més properes a la ciutadania i, per tant, més proclius a la participació democràtica.

Una República que ens ofereixi l’oportunitat de fer realitat un procés constituent català, democràtic, unilateral i participatiu que serveixi per repensar-ho tot i no només aquells temes interessadament marcats pel guió del sobiranisme benestant. Un procés constituent on poden confluir diferents projectes de canvi social, que inclogui el debat entorn el model d’estat, per descomptat, però també el debat i les alternatives sobre la política econòmica, les retallades socials, la corrupció i molts altres problemes de profunda gravetat i emergència social que afecten la majoria de la ciutadania i el model de país que volem construir. Un procés constituent impulsat i liderat per la ciutadania mitjançant fórmules de participació plurals, unitàries, compromeses i autoorganitzades; a les institucions però, sobretot, al carrer.

I dins aquest procés democràtic i participatiu per decidir i construir el nostre futur, la memòria històrica és fonamental. Tota societat necessita referents de la seva història que l’ajudin a entendre d’on venim i cap a on anem, perquè els projectes de construcció nacional i social no són neutrals ni apolítics, sinó que es basen en uns valors –que nosaltres volem d’igualtat, justícia social, llibertat i solidaritat- a projectar cap al futur. Un futur plegats on hi capiguem tots i totes amb independència de la nostra edat, gènere, llengua, cultura o procedència.

Per això, ens proposem dur a terme des de la Paeria: dotar de caràcter plebiscitari les eleccions municipals com a inici del procés constituent, entès com l’acumulació de força popular que aspira a destituir les velles institucions i construir un nou sistema polític, econòmic, social i cultural al servei de la majoria social; promoure un catàleg d’accions per assolir totes les sobiranies: econòmica, alimentària, energètica, tecnològica, reproductiva i de cures, residencial, cultural, popular, de l’espai públic i nacional; garantir el caràcter popular i de base del procés constituent des de la participació ciutadana a través d’assemblees de barri, entitats i iniciatives civils de la ciutat; vetllar per un procés participatiu en la redacció de la nova constitució des de l’empoderament popular; recolzar les mesures que es donin en el procés de ruptura democràtica per la independència política que aprovi el Parlament de Catalunya; recolzar les desobediències massives i populars de desconnexió amb l’estat que s’impulsin des dels moviments populars; apostar localment per un procés de construcció nacional dels Països Catalans que integri la lliure voluntat de tots els territoris; promoure el reconeixement de la memòria històrica a places i carrers d’accions i persones que han lluitat per la defensa de les nostres llibertats; eliminar els actuals símbols feixistes a places i carrers; i articular mesures d’aïllament del feixisme i la xenofòbia.

Si volem fer de Lleida una baula més del procés constituent que ha d’omplir de contingut social la República catalana, les eleccions municipals del proper 24 de maig han de ser la primera volta d’un procés electoral plebiscitari. L’inici d’un cicle polític il·lusionant que és una oportunitat única de construir, des de zero, un país socialment just i plenament sobirà, perquè, com deia l’Ovidi, ja no ens alimenten molles, que volem el pa sencer!

Susana Ariño, Sisco Garcia i Ferran Dalmau
Membres de Crida per Lleida

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria