Llotja

La Crida vol fer de la Llotja el nou «centre cultural públic» de la ciutat

La Crida per Lleida – CUP comença a traçar propostes per encaminar a la Llotja cap a un model molt més proper a la ciutat de Lleida. La formació remarca que des del seu naixement, la Llotja ha sigut la joia de la corona dels grans projectes realitzats a la ciutat. Tot i això, «ha esdevingut una mena de mausoleu, un equipament que ningú reconeix com a seu i que està desvinculat, la majoria del temps, del quefer social i cultural de la ciutat».

En aquest sentit la Crida afegeix que, es dóna el cas en què molts dels consumidors de teatre no assisteixen als espectacles de La Llotja, i no ho fan per tot el que suposa: per una programació erràtica (sense criteri ni objectius), pel model que representa, pels preus inflats sense justificació i per la manca de capacitat que l’equipament ofereix a l’hora d’interpretar com es fan les coses, qui pren les decisions i, sobretot, qui n’és realment el beneficiari.

És per això, que la formació creu que s’ha de convertir en un equipament públic molt més obert a la ciutadania. Posen com a exemple altres centres culturals d’arreu del món els quals poden emmirallar a la Llotja, com ara Forum des Pyramides (Welkenraedt, Bèlgica), Centre Culturel Jacques Tati (Amiens, França) o Akzuna Zentroa (Bilbo, País Basc). Un dels camins que remarca la Crida és el de traspassar l’agenda cultural del Teatre de l’Escorxador a la Llotja, ja que per equipaments, està molt més capacitada. D’altra banda, la formació també creu que els espais que trobem a la Llotja podrien estar més ben gestionats, com ara la plaça de la Llotja, que podria servir per realitzar espectacles a l’aire lliure en èpoques amb una climatologia favorable.

Altrament, a part de convertir la Llotja amb el nou centre cultural de la ciutat, la Crida proposa concentrar-hi actuacions, exposicions obertes amb activitats familiars i escolars, una biblioteca amb una agenda d’activitats setmana, i creu que hauria de ser acollir una de les llargues reivindicacions del món associatiu d’aquesta ciutat, un Hotel d’Entitats. Un equipament públic de titularitat municipal la finalitat del qual és oferir a les entitats, associacions i plataformes sense afany de lucre amb presència a la ciutat de Lleida recursos, infraestructura, gestió i millora social i administrativa, tot essent un espai d’acollida, amb les prestacions adients per informar i assessorar d’aquells aspectes que interessin al teixit associatiu. Per fer això, s’ha de crear un equip únic que gestioni de manera global l’espai, per tal que tot el que passi a La Llotja tingui vida pròpia i sigui capaç de vincular el nombre més gran de persones i entitats.

Per acabar, la Crida afegeix que la institució pública que gestiona l’equipament, l’Ajuntament de Lleida, hauria de ser l’encarregada de la seva promoció, producció i organització, sense intermediaris ni tercers beneficiaris. Tot plegat permetria un increment dels recursos públics, a través dels ingressos inherents a aquest tipus d’esdeveniments, amb el consegüent retorn a l’economia de la ciutat, que es podria permetre promoure la cultura del territori de la forma més eficient i sostenible possible.

Lleida, 28 de febrer de 2017

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria