25N

25-N: Les polítiques de la vacuïtat

El 25N s’ha convertit en la cita de les polítiques d’igualtat que més aviat les hauríem d’anomenar polítiques de la vacuïtat. Tenim unes institucions cofoies de sí mateixes que aquest dia fan una posada en escena de cares compungides, rams de flors i algun toc musical. El manifest que es va llegir al ple de la Paeria està elaborat per col·lectius de dones i assenyala  tot un seguit de grups que contribueixen a perpetuar la violència masclista: violadors, assetjadors, abusadors, mitjans de comunicació, publicistes, empresaris de l’oci nocturn, judicatura, etc. Subscrivim plenament les seves paraules, però afegim a la llista un còmplice necessari: les institucions públiques que neguen els drets i els recursos a les dones. Un exemple n’és el govern de l’ajuntament de Lleida i els seus socis: PP i Cs. Un breu i poc exhaustiu repàs a les polítiques d’igualtat de la Paeria en dóna una clara imatge.

Després de la vergonya que va suposar que Dona Samaritana fes el servei d’acollida de dones en situació de violència masclista (entitat que nega la igualtat de gènere, sense professionals adequades, sense supervisió ni seguiment de l’administració), el govern de la Paeria torna a mostrar el menyspreu cap a les víctimes licitant el servei, de nou privatitzat, per a 4 mesos. Es veu que la Paeria deu tenir un pla ocult per eliminar la violència masclista en un temps rècord. O potser és que oculta la seva intenció de tornar a licitar el servei cada 4 mesos. Se subhasta el negoci de la violència.

Respecte a l’oci nocturn no es té en compte els drets de les dones a l’hora de donar mencions de Nits de Qualitat per part de la Paeria. Un exemple n’és un local que va fer un concert d’un raper que parlava sense embuts de la necessitat que sentia de violar i assassinar dones. Els moviments feministes li van demanar al local l’anul·lació del concert. Es va negar. Però tenia i ha mantingut la distinció de nits Q. Els moviments feministes també han exigit un protocol d’actuació i prevenció de l’assetjament en els espais festius i d’oci nocturn. El resultat segons el govern és que no s’ha detectat cap cas d’agressió. O bé Lleida és una bombolla a l’univers i aquí no passen aquestes coses, o bé és que no han dipositat els mitjans per a l’aplicació efectiva del protocol.

25N

La llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista explicita que les dones que han hagut d’abandonar la seva llar són prioritàries en l’accés a l’habitatge. El ple de la Paeria va aprovar en el mateix sentit un acord de la Crida-CUP que recordava l’obligació de complir la llei. Lluny queda la seva aplicació, o sinó que ho preguntin a les dones que estan tancades en habitacions de fonda mentre esperen que l’Ajuntament compleixi la seva obligació.

La llei 4/2016 d’igualtat efectiva entre homes i dones va ser tombada pel tribunal constitucional espanyol. Els senyors del PP, però, s’han fet la foto corresponent del 25N.

Les actuacions de la guàrdia civil i de la policia nacional l’1 d’octubre van suposar violència contra les dones i denúncies d’assetjament i abusos. PP i Cs els aplaudeixen i en sol·liciten medalles, PSC calla. Però tots tres a la foto de l’acte del 25 N.

Membres del govern, creuen que les dones que han patit violència de gènere, les que en pateixen i les que en continuaran patint fins al 25 de novembre de l’any que ve, estaran protegides i ateses perquè vostès subscriuen un manifest? On són les accions i els recursos per la igualtat i per combatre la violència de gènere? Prou violència institucional contra les dones!

Grup de treball de gènere i igualtat de la Crida per Lleida-CUP

 

cridaperlleida

cridaperlleida

Candidatura de Transformació i de Ruptura per a La Paeria